Cabané Mas, Vicenç

Mataró, 1876 – Sabadell 1926

Teixidor i dirigent sindicalista. Amb deu anys, ell i la seva família es traslladaren a Sabadell, ben aviat es convertí en una de les figures més importants del sindicalisme revolucionari sabadellenc. Els 23 anys fou Secretari de la Societat de Teixidors Mecànics en Llana, la més important i nombrosa societat obrera sabadellenca (812 associats al 1899), integrada a la Federació Obrera de Sabadell (FOS).

Fou un dels principals organitzadors de la Federació Sabadellenca d’Obrers de l’Art Fabril, el 20 de desembre de 1903, en fou elegit secretari. Va impulsar la creació, en el transcurs del II Congrés de la Federació Regional de l’Art Fabril – que tingué lloc a Sabadell durant el 22 i 23 de maig de 1904-, de la Federació Fabril d’Espanya, de la qual esdevingué el secretari general, i l’encarregat de la coordinació i preparació del III Congrés. Fou també, un dels impulsors, a finals d’octubre de 1904, de la Federació Catalanobalear d’Art Fabril, constituïda a Sabadell. Durant l’agost de 1905, fou delegat per la Societat de Teixidors Mecànics en Llana, al III Congrés de la Federació Fabril d’Espanya, que se celebrà els dies 8 i 10 al local de la Protectora Civil de Terrassa, on exercirà la presidència. L’any 1906 fou el Secretari de la Societat d’Auxilis MutusLa emancipación”. Entre el 1910 i el 1911, ocupà la presidència de la Fraternitat Republicana de Sabadell. Fou elegit vocal-obrer de la Junta de Reformes Socials de Sabadell per la FOS a finals de 1904 i fou nomenat secretari, càrrec del qual, fou reelegit successivament i ininterrompudament fins l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera al 1923. En la seva qualitat de vocal-obrer de la junta de reformes, ostentà la presidència de la Junta Municipal del Cens electoral entre l’octubre de 1907 i el mateix mes de 1909.

Durant l’any 1922, dugué una gran tasca per federar les petites germandats, societats d’auxilis i mútues obreres locals, la qual cosa, es traduí, cap al maig, en la creació de la Federació de Germandats, Monts de Pietat i Mútues de Sabadell.

_________________________________________________________________

Martínez de Sas, María Teresa. Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans. UB i Abadía de Montserrat, (2000).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s