Extret de: Exposició: DEPORTATS. 60 SABADELLENCS ALS CAMPS NAZIS – MUSEUS MUNICIPALS – AJUNTAMENT DE SABADELL. Del 24 de gener al 28 d’abril de 2019.

8 de març de 1906, Plou (Terol) – 6 de novembre de 1941, Mauthausen, subcamp de Gusen- (Àustria)

Joaquim Lou Ripollés (dreta) amb el seu germà Isidre (esquerra)

El seu darrer domicili a Sabadell va ser al carrer de Paco Mutlló, 55, al barri de la Creu Alta. Tenia un germà i dues germanes. Treballava a la indústria tèxtil i era obrer del ram de l’aigua. Militava al Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM). Es va casar amb Pepita Ferrer Llobet, amb qui va tenir un fill, anomenat Joaquim, nascut a Sabadell el 19 de gener de 1939.

Va ser soldat de l’exèrcit republicà, i amb la victòria nacional va travessar la frontera i va ser traslladat al camp de refugiats de Les Alliers, a Angulema. El 20 d’agost de 1940, dos mesos després que la França del règim de Vichy hagués firmat l’armistici amb l’Alemanya nazi (22 de juny de 1940), va ser deportat al camp d’extermini de Mauthausen, en un comboi on hi anaven 927 republicans espanyols. Van arribar a Mauthausen el 24 d’agost de 1940, Lou ingressà amb el número 4245, i va morir al subcamp de Gusen amb el número 10859.

El seu germà Isidre, exiliat a França, va intentar infructuosament cobrar les indemnitzacions del govern alemany pels familiars dels deportats. El seu fill ja és mort, però va tenir tres fills, és a dir, dues nétes i un nét: Joaquim, Carme i Anna. Els néts conserven algunes fotos i documentació del seu avi, Joaquim Lou Ripollés.

By Arnau Berenguer

Llicenciat en Història per la UAB, 2014. Interessat en historia contemporània, història social, local i del moviment obrer, ideologies (liberalisme, conservadorisme, corrents socialistes,etc.) feixisme, comunisme, societats de postguerra i temes d'actualitat (política, sindicalisme, societat, comunicació i xarxes socials, geoestratègia internacional, postmodernisme, "magufisme"). També interessat en altres coses, com menjar bé, muntanyisme, mems i gats.

One thought on “Joaquim Lou i Ripollés”

Leave a Reply

%d bloggers like this: