Imatges

*Les fotos provenen de l’Arxiu Històric de Sabadell (marca d’aigua), de fons familiars amb el permís d’aquests, de postals, el Diari de Sabadell o publicacions antigues públiques. Les que no tenen marca d’aigua i pertanyen a l’AHS, s’han fotografiat amb permís d’aquest, per exemple les biografies del Fons Simó i Bach.

13 obrers sabadellencs acusats de voler atemptar amb “petardos” el 1891.
Formaven part del “Círculo Libre Obrero”, una societat mutualista obrera amb seu a la Rambla, coneguda com “La Torradora”. Van ser detinguts l’1 d’abril de 1891 acusats de col·laborar en la fabricació d’explosius per atemptar contra personalitats de Barcelona. Van ser absolts, i el 24 de maig van arribar en tren a l’Apeadero de la Rambla on els esperaven 2.000 persones per donar-los la benvinguda. Arxiu Històric de Sabadell (AHS)
Invitació per un vall de disfresses, 6 de febrer de 1896. Fons família Argemí Relat
Postal enviada l’any 1911
Postal enviada l’any 1911
Postal enviada l’any 1911
Anunci del Bar Pirineus, Pl. de l’Àngel. “Kiosk de begudes gelades-Fàbrica de gel”. Amb servei de mantacaus (gelats) a domicili i 35 sucursals. “Pequeña Gaceta del régimen local”. Núm. Extraordinario Sabadell, 1915
Ban de l’alcalde Pere Pascual i Salichs, mesures per fer front a la grip espanyola, 8 d’octubre de 1918
Membres de la Colla de Sabadell a Matadepera a punt per pujar al campament de la Font del Saüc. Al davant de la comitiva, Joan Oliver a l’esquerra, i Antoni Vila Arrufat a la dreta. Juliol de 1919. Autor desconegut (AHS)
Casa i fàbrica de Mateu Brujas (conjunt arquitectònic desaparegut), al fons es pot apreciar la Torre Arimon. Març de 1920. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Postal de J. Roissin extreta de l’article de Josep Ache al Diari de Sabadell del 11 de Març del 2000. A la dreta, es pot veure part de la Caserna de la Guàrdia Civil, al centre, el carrer Vilarrubias sense urbanitzar, i una mica més a l’esquerra, els Tallers Ballart amb l’entrada pel carrer Batllevell
Vista panoràmica del vapor d’Antoni Cusidó al carrer Llevant, 70 (actual Montllor i Pujal) al barri de la Creu Alta. Sabadell, 1921. Autor desconegut (AHS)
Masia i torre de Berardo a Castellarnau. Sabadell, 1924. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Masia de Sant Pau de Riusec de Sabadell, 1924. Autor Francesc Casañas Riera (AHS)
Postal extreta de l’article de Josep Ache al Diari de Sabadell del 15 de juliol de 1925
La plaça del Doctor Robert, 1925. Edició postal
Façana del cafè Euterpe a la Rambla de Sabadell, ca. 1925. Autor desconegut (AHS)
Boxejadors, preparadors i massatgistes del “Boxing Club Sabadell”, 1927. Rafel Molins (AHS)
Treballadores de l’Acadèmia Municipal de Corte Sabadell, 1930. Francesc Casañas Riera (AHS)
Dia de Mercat a la Plaça Major de Sabadell, 3 de febrer de 1930. Autor: Pere Alemany i Vila
(AHS)
Caricatura satírica del diari “El Federal” del 19 d’abril de 1930, sobre l’alcade de la dictadura de Primo de Rivera, Esteve Maria Relat. Llibre: Informe de l’oposició”, Andreu Castells. Editorial Riutort, 1980
Conjunt de les cases de Rosa Manent, vídua de Bonaventura Brutau, a l’antic carrer de les Basses, ara de l’Escola Industrial (núms. 12-18). La casa núm. 18, al mig de la imatge, va ser el domicili de la poetessa sabadellenca Agnès Armengol. Sabadell, 1930 ca. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Primer escenari de teatre improvisat pel “Círcol” Republicà Federal, a l’antiga pista de ball. Espectacle a benefici de les classes d’Esperanto. Sabadell, abril del 1930. Autor desconegut (AHS)
Anunci del míting electoral de la candidatura d’esquerres, “El Federal” núm. 39, 27 de juny de 1931. Entre altres, hi trobem com a oradors a Magí Marcé, segon alcalde de Sabadell durant la II República i a Lluís Companys, segon president de la Generalitat de la mateixa època.
Francesc Macià col·locant la primera pedra de les Escoles de Can Rull, 5 de març de 1933 (AHS)
Via Crucis de la Parròquia de Sant Feliu el divendres Sant al seu pas pel carrer Sant Quirze. 1920-1935.
Autor desconegut (AHS)
Alumnes del curs 1931-1932 de l’Escola Creu Alta, coneguda com a Escola de la Font o Escola del “Círcol” (per trobar-se a la seu del”Círcol” Republicà Federal del barri de la Creu Alta), confluència del carrer Dinarès amb el carrer Major. “Diari Creu Alta”, maig de 1995
Fidela Renom i Soler amb un grup d’alumnes d’una llar d’infants del carrer de Llevant, a Sabadell, 1932 Autor desconegut (AHS)

Ernest Abelló fa un discurs abans de córrer la cortina de la làpida que dóna nom al carrer de Ferran Casablancas, empresari tèxtil i inventor. L’acompanyen, entre d’altres, Salvador Ribé, alcalde de Sabadell; Ferran Casablancas; Eusebi Bertran. Acte celebrat a la cantonada amb el carrer Horta Novella, a Sabadell, durant el II Congrés Tècnic d’Indústries Tèxtils, 23 d’abril del 1933. Francesc Casañas Riera (AHS)
Caricatura de Gustau Vila i Berguedà Grapa al Vertical, setmanari de la Federació Local de Sindicats de Sabadell. 1934 (AHS)
“Vertical”, portaveu de la FLS-UGT, 18 de març de 1937 sobre la visita de Lluís Companys a Sabadell (AHS)
Propaganda de l’institut Maurin a “Impuls”, publicació del POUM de Sabadell, 30 d’abril de 1937. Núm. 15 (AHS)
L’alcalde de Sabadell Josep Maria Marcet a l’esquerra, passejant per la ciutat amb el cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen i amb el Governador Civil de Barcelona, Antonio Correa Véglisson, 20 d’abril de 1941 (AHS)
Entrada al carrer Pedregar des de la Plaça Major, al fons l’edifici de la Caixa d’Estalvis (encara no s’havia construït la planta superior), 1945. Autor Desconegut (AHS)
Visita de Franco a Sabadell, 21 de maig de 1947. Formava part d’un periple que-l’havia de portat a visitar ciutats com València, Barcelona o Palma (AHS)
Masia de Sant Oleguer i coves. Sabadell, dècada 1950.- Autor desconegut (AHS)
Processó de Corpus Christi al carrer Font Nova, 1957. Oriol Garriga (AHS)
Franco saludant des de l’Ajuntament als ciutadans concentrats a la Plaça Sant Roc. A la dreta (amb bigotí) l’alcalde Antoni Llonch. Visita del 2 d’octubre de 1962, després de les riuades. “Sabadell”, 4 d’octubre de 1962
Ciutadans concentrats a la Plaça Sant Roc per escoltar a Franco, 2 d’octubre de 1962. “Sabadell”, 4 d’octubre de 1962

Instal·lacions del Club Natació Sabadell, 1963
Surtidor d’aigua de la Plaça Major, 1965. Autor desconegut, edició postal
Pas a nivell a la carretera de Barcelona amb carrer Latorre, 1970. Agustí Sallent (AHS)
Manifestació del 1r de Maig a la dècada de 1970 al barri de La Creu Alta, Sabadell. Autor desconegut (AHS)
Ronda Zamhenof, 1974. Pere Farran (Arxiu D.S)
Manifestació de veïns reivindicant la pavimentació del barri de Can Puiggener. Sabadell, 1976. Autor desconegut (AHS)
Estudiants manifestant-se durant la vaga general. Sabadell, 1976. Autor desconegut (AHS)
Vaga General de 1976: Concentració a les pistes d’atletisme, els manifestants duen dues pancartes demanant la llibertat dels detinguts per les protestes “Libertad Detenidos”. Xavier Vinader (AHS)
Vaga General 1976: Pintada en una paret de Sabadell exigint la dimissió de l’alcalde Josep Burrull “Burrull dimissió”, 23 de febrer de 1976. Xavier Vinader (AHS)
Concentració i assemblea de treballadors a les pistes d’atletisme de Sant Oleguer durant la vaga general. En primer terme una pancarta que diu “No a la opresión Si a la libertad. Obreros ASEA-CES”, 26 de febrer del 1976 (AHS)
Pancarta a l’actual zona de l’Eix Macià “Rates i porqueria. Tapem La Riereta”. Sabadell. Delegación Comarcal de Prensa del Movimiento, 16 de març de 1977
Notícia sobre la protesta contra la plaga de rates al barri dels Grups Arrahona. A la pancarta “Nuestros hijos pueden ser mordidos por las ratas. Pedimos un Ayuntamiento Responsable”. Diari de Sabadell, 2 d’abril de 1977
Míting del PSUC a les Pistes d’Atletisme de Sabadell. Al faristol, d’esquenes, Gregorio López i Raimundo, 12 de juny del 1977. Joan Serra (AHS)
Nens jugant en un contenidor situat a prop del Castell de Can Feu en un dia de boira baixa, Sabadell, 1979. Moisès Serra Martí (AHS)
Diada de l’11 de setembre de 1980. Andreu Segura (AHS)
Interior del Vapor Badia, anys 80. Fainé (AHS)
Passeig Manresa amb les llums de nadal, 1982. A. Carbonell
Imatge panoràmica de l’estadi de futbol de la Nova Creu Alta. Graderies plenes de públic esperant la sortida dels jugadors. Sabadell, 18 de maig del 1986. Pere Farran Climent (AHS)
Antoni Farrés, alcalde de Sabadell, rep a Jordi Pujol, President de la Generalitat. Jordi Pujol baixa del cotxe i saluda a l’alcalde Farrés amb una encaixada de mans. Plaça de Sant Roc, Sabadell, 7 de març del 1988. Pere Farran Climent (AHS)
Escorxador vell, carrer Bonavista. Actual campus universitari de la UAB. Gener de 1988. Andreu Massagué (AHS)
Excavacions arqueològiques als Jardinets de la Plaça Major, Plaça del Doctor Robert. Sabadell, 12 de febrer del 1989. Autor desconegut (AHS)
Obres de pavimentació de l’avinguda Francesc Macià, març del 1991. Autora Mercè Boladera (AHS)
Obres de l’Avinguda Francesc Macià, amb la riereta ja soterrada, il.luminació . març del 1991. Mercè Boladeras (AHS)
Obres de sanejament del carrer Gibraltar al barri de les Clotes per les olimpíades de 1992. Sabadell, ca. 1990-1991. Josep Mullor López (AHS)
Exit mobile version
%%footer%%