Imatges (1891-1991)

13 obrers sabadellencs acusats de voler atemptar amb “petardos” el 1891.
Formaven part del “Círculo Libre Obrero”, una societat mutualista obrera amb seu a la Rambla, coneguda com “La Torradora”. Van ser detinguts l’1 d’abril de 1891 acusats de col·laborar en la fabricació d’explosius per atemptar contra personalitats de Barcelona. Van ser absolts, i el 24 de maig van arribar en tren a l’Apeadero de la Rambla on els esperaven 2.000 persones per donar-los la benvinguda. Arxiu Històric de Sabadell (AHS)
Primer enllumenat públic, 1894. Autor desconegut. Arxiu Grau/ “Cent anys de vida sabadellenca”
Festa Major del Centre Català, 1900 ca. Ribera (AHS)
Carrer travesser de l’església, vist des de l’Alt Pedregar, Sabadell, 1905 ca. Plaça de la Font i abeurador del Pedregar i església de Sant Fèlix. Fons Joan Vila Cinca (AHS)
Grup esperantista reunit a l’Aplec Esperantista de 1909. Autor desconegut (AHS)
Sardanes al bosc de Can Feu, 1909. Francesc Cañameras (AHS)
Interior de l’església de Sant Feliu després de ser cremada durant la setmana tràgica, 27 de juliol de 1909. “La Actualidad”, VIII. 1909 (AHS)
Font i creu antiga de la Creu Alta, 1914. Va ser retirada suposadament per un grup d’anarquistes entre el 1933-34, i actualment es conserva en el Museu d’Història de Sabadell (MHS). Arxiu Històric de Sabadell (AHS)
Membres de la Colla de Sabadell a Matadepera a punt per pujar al campament de la Font del Saüc. Al davant de la comitiva, Joan Oliver a l’esquerra, i Antoni Vila Arrufat a la dreta. Juliol de 1919. Autor desconegut (AHS)
La Rambla de Sabadell, a l’esquerra el “Cafè Condal”, més tard anomenat “Café Restaurante Cataluña”. Propietat de Baldomer Giralt, era conegut com a “Cal Jan”, foto entre 1915-1920. Francesc Casañas i Riera (AHS).
Giralt va fer reformar l’edifici a l’arquitecte Juli Batllevell. Aquest va reformar sobretot la planta baixa, amb obertures en forma d’arcada i fusteria estilitzada, de disseny modernista sinuós i vitralls florals, panys entre arc i arc i llums amb un globus. La façana posterior al carrer del sol, era semblant a l’estil neoclàssic del segle XIX, amb un pati, i vidrieres que donaven a les sales de joc, situades a l’entresòl. A l’entrada principal unes arcades formaven una porxada, i hi va tenir la seva seu la Lliga Regionalista i la Unión Patriótica (partit de la dictadura de Primo de Rivera). L’edifici de “Cal Jan” va ser enderrocat als anys 70 per edificar-hi el bloc on es troba actualment el Zara.
Interior del “Café Condal” conegut com a “Cal Jan”, 1915-1920. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Vaga revolucionària d’agost de 1917. Col·locació d’un canó davant la seu de L’Obrera per disparar-hi, carrer de l’Estrella, 110. Edició postal
Demostració dels bombers davant de la Torre de l’Aigua en el dia de la seva inauguració. Festa Major de Sabadell, 1 d’agost de 1918. Edició postal. Autor desconegut (AHS)
Avis prenent el sol i alguns donant menjar als coloms a la plaça del Doctor Robert. Dècada de 1920. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Postal de J. Roissin extreta de l’article de Josep Ache al Diari de Sabadell del 11 de Març del 2000. A la dreta, es pot veure part de la Caserna de la Guàrdia Civil, al centre, el carrer Vilarrubias sense urbanitzar, i una mica més a l’esquerra, els Tallers Ballart amb l’entrada pel carrer Batllevell
Vista panoràmica del vapor d’Antoni Cusidó al carrer Llevant, 70 (actual Montllor i Pujal) al barri de la Creu Alta. Sabadell, 1921. Autor desconegut (AHS)
Carrer Major de la Creu Alta, antic carrer de Manresa, seguia el traçat del
camí ral de Barcelona a Manresa, 1924. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Masia i torre de Berardo a Castellarnau. Sabadell, 1924. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Masia de Sant Pau de Riusec de Sabadell, 1924. Autor Francesc Casañas Riera (AHS)
Postal extreta de l’article de Josep Ache al Diari de Sabadell del 15 de juliol de 1975
La plaça del Doctor Robert, 1925. Edició postal
Façana del cafè Euterpe a la Rambla de Sabadell, ca. 1925. Autor desconegut (AHS)
Boxejadors, preparadors i massatgistes del “Boxing Club Sabadell”, 1927. Rafel Molins (AHS)
Treballadores de l’Acadèmia Municipal de Corte Sabadell, 1930. Francesc Casañas Riera (AHS)
Dia de Mercat a la Plaça Major de Sabadell, 3 de febrer de 1930. Autor: Pere Alemany i Vila
(AHS)
Vapor Badia al carrer Tres Creus. Al fons la casa Arimon i la Torre de l’Aigua, anys 1930. Francesc Casañas Riera (AHS)
Caricatura satírica del diari “El Federal” del 19 d’abril de 1930, sobre l’alcade de la dictadura de Primo de Rivera, Esteve Maria Relat. Llibre: Informe de l’oposició”, Andreu Castells. Editorial Riutort, 1980
Conjunt de les cases de Rosa Manent, vídua de Bonaventura Brutau, a l’antic carrer de les Basses, ara de l’Escola Industrial (núms. 12-18). La casa núm. 18, al mig de la imatge, va ser el domicili de la poetessa sabadellenca Agnès Armengol. Sabadell, 1930 ca. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Anunci del míting electoral de la candidatura d’esquerres, “El Federal” núm. 39, 27 de juny de 1931. Entre altres, hi trobem com a oradors a Magí Marcé, segon alcalde de Sabadell durant la II República i a Lluís Companys, segon president de la Generalitat de la mateixa època.
“El Radical”, Òrgan del Partit Republicà Radical de Sabadell (Lerrouxistes), 12 de desembre de 1931 (AHS)
Via Crucis de la Parròquia de Sant Feliu el divendres Sant al seu pas pel carrer Sant Quirze. 1920-1935.
Autor desconegut (AHS)
Primer escenari de teatre improvisat pel “Círcol” Republicà Federal, a l’antiga pista de ball. Espectacle a benefici de les classes d’Esperanto. Sabadell, abril del 1930. Autor desconegut (AHS)
Alumnes del curs 1931-1932 de l’Escola Creu Alta, coneguda com a Escola de la Font o Escola del “Círcol” (per trobar-se a la seu del”Círcol” Republicà Federal del barri de la Creu Alta), confluència del carrer Dinarès amb el carrer Major. “Diari Creu Alta”, maig de 1995
Carrer de la Borriana, any 1932. A la dreta, podem veure un cartell anunciant la conferència d’Ángel Pestaña “El cooperativisme en la lluita social” pel divendres 22 d’abril a la Cooperativa “la Sabadellense” (AHS)
La Joventut republicana federal, any 1932. Autor desconegut (AAS)
Secció Femenina del Partit Republicà Radical (Lerrouxistes). “El Radical” núm. 52. 1 d’octubre de 1932. Llibre: “La República i la Guerra Civil a Sabadell 1931-1939”. Josep M. Benaul, Jordi Calvet, Lluís Casals, Artur Domingo, José Antonio Pozo. Ajuntament de Sabadell, 1986
Republicans esperantistes amb el cartell “vivu SAT” que en esperanto significa -visca l’Associació Mundial Anacional-. Autor desconegut (AAS)
Fidela Renom i Soler amb un grup d’alumnes d’una llar d’infants del carrer de Llevant, a Sabadell, 1932 Autor desconegut (AHS)
Curs de conferències organitzades per la Comissió de Cultura de la CNT, febrer de 1933. Llibre: Masjuan, Eduard. Medis obrers i innovació cultural a Sabadell (1900-1939). UAB, 2006

Ernest Abelló fa un discurs abans de córrer la cortina de la làpida que dóna nom al carrer de Ferran Casablancas, empresari tèxtil i inventor. L’acompanyen, entre d’altres, Salvador Ribé, alcalde de Sabadell; Ferran Casablancas; Eusebi Bertran. Acte celebrat a la cantonada amb el carrer Horta Novella, a Sabadell, durant el II Congrés Tècnic d’Indústries Tèxtils, 23 d’abril del 1933. Francesc Casañas Riera (AHS)
Vista parcial de Sabadell, 1933. Autor desconegut (Fundació Bosch i Cardellach)
Caricatura de Gustau Vila i Berguedà Grapa al Vertical, setmanari de la Federació Local de Sindicats de Sabadell. 1934 (AHS)
Dones de les JSU celebren el 1r de maig a la Salut, any 1936 (AHS)
“Vertical”, portaveu de la FLS-UGT, 18 de març de 1937 sobre la visita de Lluís Companys a Sabadell (AHS)

Propaganda de l’institut Maurin a “Impuls”, publicació del POUM de Sabadell, 30 d’abril de 1937. Núm. 15 (AHS)
La fàbrica Emili Sallarès, cremada per les tropes de Líster durant la seva retirada de la ciutat (AHS)
Soldats de la legió Condor davant el quiosc modernista febrer de 1939, autor desconegut (AHS)
Seu de la F.E.T y de las JONS a l’antic local de la Lliga Catalana de la Rambla, febrer de 1939. Antoni Martí Basté (Fundació Bosch i Cardellach)

Reglament intern i propaganda del Colegio de Bachillerato de Sabadell (1939-1952) a principis dels anys 40 (Fons Argemí Relat). Era un institut privat per les elits, amb la particularitat que era mixt, estava situat a l’edifici de l’Escola Industrial, on anteriorment, entre 1937 i 1939, la República havia creat l’Institut Obrer perquè fills de famílies humils poguessin accedir als estudis mitjans i superiors:

L’alcalde de Sabadell Josep Maria Marcet a l’esquerra, passejant per la ciutat amb el cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen i amb el Governador Civil de Barcelona, Antonio Correa Véglisson, 20 d’abril de 1941 (AHS)
Banda de la FET-JONS al pati de la Casa de la Caritat, 1941 (AHS)
Visita de Franco a Sabadell, 21 de maig de 1947. Formava part d’un periple que-l’havia de portat a visitar ciutats com València, Barcelona o Palma (AHS)
Edifici de la Caixa abans de l’ampliació de 1948 (FBC)

Manifestació del 1r de Maig a la dècada de 1970 al barri de La Creu Alta, Sabadell. Autor desconegut (AHS)
20 de novembre de 1975 a la nit: Anunci de la mort de Franco a l’Ajuntament de Sabadell. En primer pla llegint, José Burgos Gutiérrez, professor de FEN de Sabadell, darrere seu l’alcalde Burrull. Pere Farran (AHS)
Manifestació de veïns reivindicant la pavimentació del barri de Can Puiggener. Sabadell, 1976. Autor desconegut (AHS)
Estudiants manifestant-se durant la vaga general. Sabadell, 1976. Autor desconegut (AHS)
Vaga General de 1976: Concentració a les pistes d’atletisme, els manifestants duen dues pancartes demanant la llibertat dels detinguts per les protestes”Libertad Detenidos”. Xavier Vinader (AHS)
Vaga General 1976: Pintada en una paret de Sabadell exigint la dimissió de l’alcalde Josep Burrull “Burrull dimissió”, 23 de febrer de 1976. Xavier Vinader (AHS)
Concentració i assemblea de treballadors a les pistes d’atletisme de Sant Oleguer durant la vaga general. En primer terme una pancarta que diu “No a la opresión Si a la libertad. Obreros ASEA-CES”, 26 de febrer del 1976 (AHS)
Manifestació contra l’atur al seu pas per la Via Massagué, 26 de novembre de 1977. Pere Farran (AHS)
Pancarta a l’actual zona de l’Eix Macià “Rates i porqueria. Tapem La Riereta”. Sabadell. Delegación Comarcal de Prensa del Movimiento, 16 de març de 1977
Notícia sobre la protesta contra la plaga de rates al barri dels Grups Arrahona. A la pancarta “Nuestros hijos pueden ser mordidos por las ratas. Pedimos un Ayuntamiento Responsable”. Diari de Sabadell, 2 d’abril de 1977
Míting del PSUC a les Pistes d’Atletisme de Sabadell. Al faristol, d’esquenes, Gregorio López i Raimundo, 12 de juny del 1977. Joan Serra (AHS)
Nens jugant en un contenidor situat a prop del Castell de Can Feu en un dia de boira baixa, Sabadell, 1979. Moisès Serra Martí (AHS)
Interior del Vapor Badia, anys 80. Fainé (AHS)
Imatge panoràmica de l’estadi de futbol de la Nova Creu Alta. Graderies plenes de públic esperant la sortida dels jugadors. Sabadell, 18 de maig del 1986. Pere Farran Climent (AHS)
Antoni Farrés, alcalde de Sabadell, rep a Jordi Pujol, President de la Generalitat. Jordi Pujol baixa del cotxe i saluda a l’alcalde Farrés amb una encaixada de mans. Plaça de Sant Roc, Sabadell, 7 de març del 1988. Pere Farran Climent (AHS)
Excavacions arqueològiques als Jardinets de la Plaça Major, Plaça del Doctor Robert. Sabadell, 12 de febrer del 1989. Autor desconegut (AHS)
Obres de pavimentació de l’avinguda Francesc Macià, març del 1991. Autora Mercè Boladera (AHS)
L’Avinguda Francesc Macià. Inclou vistes d’un edifici de El Corte Inglés, detall d’unes roderes sobre la terra, un dipòsit sobre d’un remolc amb rodes i grues, març del 1991. Mercè Boladeras (AHS)
Obres de sanejament del carrer Gibraltar al barri de les Clotes per les olimpíades de 1992. Sabadell, ca. 1990-1991. Josep Mullor López (AHS)
Exit mobile version
%%footer%%