Josep Nicolau d’Olzina i Ferret de Riusech

5 de març de 1841 – 4 de gener de 1924

Noble, propietari de la Torre d’en Feu i de la Masia de Sant Oleguer amb el molí i el pou de glaç. El 1909 va ser anomenat fill adoptiu de Sabadell per obrir al públic el seu bosc privat de Can Feu. Últim descendent de la nissaga Olzina de Riusech, que segons la llegenda catalana van ser els que van descobrir la imatge de la Mare de Déu de Montserrat a la cova al segle IX.

Va reformar l’antiga Torre d’en Feu donant-li un aire romàntic, però no va tenir temps d’acabar la construcció i va perdre l’aposta, així que va decidir reorientar els seus recursos en un nou castell a Alp, el Castell de Can Feu va quedar inacabat per sempre. Després de la seva mort al 1924, el bosc i el castell van passar a mans del seu nebot, Guillem de Pallejà, marqués de Monsolís. Aquest va permetre la tala d’arbres del bosc de Can Feu durant l’alcaldia de Marcet. Actualment el castell és de propietat municipal, ja que l’Ajuntament de Sabadell el va expropiar el 2018 per 24.798,07 euros.
Olzina, està enterrat a Santa Maria Reina de Barcelona, a Pedralbes. Actualment l’Associació Cultural Can Feu defensa que el passeig que anirà del Castell fins a l’estació de Can Feu de FGC porti el nom de Josep Nicolau d’Olzina.

El Castell de Can Feu (1929), imatges de l’article de Josep Ache al Diari de Sabadell del 29 de novembre del 2000. Fotografies originals fetes per Joan Gusi (AHS)

‘Passeig Alcalde Antoni Farrés o Passeig d’Olzina?’ de Arriba, Jordi. Isabadell.cat, 9 de maig del 2018 <https://www.isabadell.cat/barris/sector-canrull/can-feu/passeig-de-lalcalde-antoni-farres-o-passeig-dolzina/>
 
‘El castell de Can Feu (1881-1892)’ Santamaria Antonio. Isabadell.cat, 18 de març del 2018 <https://www.isabadell.cat/sabadell/historia/el-castell-de-can-feu-1882/>
 
‘El futuro incierto de un castillo que quedó a medias tras una apuesta’ Blanch, Josep. Lavanguardia.com, 28 de desembre del 2017
 
 
 
 
 
 

Autor: Arnau Berenguer

Llicenciat en Història per la UAB, 2014. Interessat en historia contemporània, història social i local, història del pensament, cultura i ideologies. Moviment obrer, socialisme, marxisme, anarquisme, liberalisme, conservadorisme, feixisme, comunisme, societats de postguerra i temes d'actualitat.

2 respostes a «Josep Nicolau d’Olzina i Ferret de Riusech»

Deixa un comentariCancel·la les respostes

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Exit mobile version
%%footer%%