Barcelona, desembre de 1914 – Sabadell, 14 de novembre de 2007

ANTONIO
Antonio Salvador Nebot. FONT: Anarquismo en imágenes

Militant anarquista de la CNT-FAI. Secretari de les Joventuts Llibertàries a partir del 1933

Residí a Sabadell des de 1920, s’afilià a les Joventuts Comunistes, que abandonà al cap de poc temps per afiliar-se a la Confederació Nacional del Treball (CNT).  Lluità a la Guerra Civil i fou capturat pels alemanys i condemnat a nou anys, empresonat a Almazán i Sòria. Va ser alliberat després de complir sis anys, i fou desterrat. Quan la CNT es va reconstruir, tornà a militar al sindicat de Sabadell, agafant el càrrec de diverses secretaries com la de tresoreria i mantingué contacte i amistat amb militants de diversos sindicats de la província de Cadis: el mateix Cadis, Puerto Real i Sant Lucas de Barramenda.

Durant les dues escissions que va patir el sindicat, la de 1979 i la de 1984, Antonio Salvador es va mostrar partidari de l’ortodoxia de l’anarcosindicalisme, és a dir, contrari a la participació de la CNT a les eleccions sindicals i partidari de les seccions sindicals, les assemblees i la independència econòmica del sindicat. Criticà durament la posició del sector reformista que dins la CNT volia que aquesta es presentés a les eleccions sindicals i després fora d’ella dels que mantenien les sigles CNT presentant-se a aquestes.

Rebrà algunes crítiques de companys i ex-companys del sindicat per ser massa tancat a l’hora d’obrir el local a persones interessades en la CNT o de dificultar projectes. De fet, als anys 90 pràcticament fou ell sol el que obrí el local, d’una banda va mantenir el local de la CNT però de l’altre (segurament pel fet d’haver patit la guerra, la dura repressió franquista i les escissions) es mostrava molt desconfiat a l’hora de que entrés gent nova al sindicat.

Al sindicat de CNT Sabadell, deixà nombrosos escrits d’opinió personals sobre: la defensa dels principis, tàctiques i finalitats de la CNT, la crítica al comunisme autoritari i als seus defensors, sobre els seus contactes amb els sindicats de la província de Cadis i l’activitat d’aquests, escrits sobre les seves vivències al front, texts històrics per exemple sobre la comarcal de Monzón i les col·lectivitzacions del 36 o sobre els maquis, sobre els presos polítics, poesies,etc. També va deixar texts sobre la seva militància al sindicat després de la “transició”: crítiques a alguns companys que s’havien passat al sector escindit, la seva posició contrària a que la CNT organitzés “xiringuitos” on es vengués begudes alcohòliques o la crítica a la falta de compromís d’alguns afiliats.

Col·laborà en diverses publicacions llibertàries i anarcosindicalistes: “CNT” (1985), “Frente Libertario”, “Icaria” de Pedrera (1987), “Tiempos Nuevos” (1983) i “Tinta Negra” (1985-1988)


Arxiu Històric CNT Sabadell

By Arnau Berenguer

Llicenciat en Història per la UAB, 2014. Interessat en historia contemporània, història social, local i del moviment obrer, ideologies (liberalisme, conservadorisme, corrents socialistes,etc.) feixisme, comunisme, societats de postguerra i temes d'actualitat (política, sindicalisme, societat, comunicació i xarxes socials, geoestratègia internacional, postmodernisme, "magufisme"). També interessat en altres coses, com menjar bé, muntanyisme, mems i gats.

Leave a Reply

%d bloggers like this: