Imatges

13 obrers sabadellencs acusats de voler atemptar amb “petardos” el 1891.
Formaven part del “Círculo Libre Obrero”, una societat mutualista obrera amb seu a la Rambla, coneguda com “La Torradora”. Van ser detinguts l’1 d’abril de 1891 acusats de col·laborar en la fabricació d’explosius per atemptar contra personalitats de Barcelona. Van ser absolts, i el 24 de maig van arribar en tren a l’Apeadero de la Rambla on els esperaven 2.000 persones per donar-los la benvinguda. Arxiu Històric de Sabadell (AHS)
Primer enllumenat públic, 1894. Autor desconegut. Arxiu Grau/ “Cent anys de vida sabadellenca”
Cinema Cervantes, 1895. Isidre Barrera (Arxiu Grau)
Festa Major del Centre Català, 1900 ca. Ribera (AHS)
Carrer travesser de l’església, vist des de l’Alt Pedregar, Sabadell, 1905 ca. Plaça de la Font i abeurador del Pedregar i església de Sant Fèlix. Fons Joan Vila Cinca (AHS)
Grup esperantista reunit a l’Aplec Esperantista de 1909. Autor desconegut (AHS)
Sardanes al bosc de Can Feu, 1909. Francesc Cañameras (AHS)
Interior de l’església de Sant Feliu després de ser cremada durant la setmana tràgica, 27 de juliol de 1909. “La Actualidad”, VIII. 1909 (AHS)
Font i creu antiga de la Creu Alta, 1914. Va ser retirada suposadament per un grup d’anarquistes entre el 1933-34, i actualment es conserva en el Museu d’Història de Sabadell (MHS). Arxiu Històric de Sabadell (AHS)
La Rambla de Sabadell, a l’esquerra el “Cafè Condal”, més tard anomenat “Café Restaurante Cataluña”. Propietat de Baldomer Giralt, era conegut com a “Cal Jan”, foto entre 1915-1920. Francesc Casañas i Riera. Giralt va fer reformar l’edifici a l’arquitecte Juli Batllevell. Aquest va reformar sobretot la planta baixa, amb obertures en forma d’arcada i fusteria estilitzada, de disseny modernista sinuós i vitralls florals, panys entre arc i arc i llums amb un globus. La façana posterior al carrer del sol, era semblant a l’estil neoclàssic del s.XIX, amb un pati, i vidrieres que donaven a les sales de joc, situades a l’entresòl. A l’entrada principal unes arcades formaven una porxada, i hi va tenir la seva seu la Lliga Regionalista i la Unión Patriótica (partit de la dictadura de Primo de Rivera). L’edifici de “Cal Jan” va ser enderrocat als anys 70 per edificar-hi el bloc on es troba actualment el Zara.
Interior del “Café Condal” conegut com a “Cal Jan”, 1915-1920. Francesc Casañas i Riera
Grup del Patronat i professors de l’Escola Industrial d’arts i oficis durant la visita del bisbe de Barcelona Enric Peig. El segon assegut a la dreta és Manuel Tejido, capità de la Guàrdia Civil de Sabadell (durant la Vaga Revolucionària de 1917 va assessorar a Enric Sarradell per tal que reprimís els vaguistes de L’Obrera) i ajudant de Miguel Arlegui, cap superior de la policia de Barcelona (als anys 20. amb el suport de la patronal i els sindicats lliures, va dur a terme una brutal persecució contra els obrers de la CNT); a la seva dreta Narcís Giralt, director de l’escola, i a la seva esquerra mossèn Veleta.
Vaga revolucionària d’agost de 1917. Col·locació d’un canó davant la seu de L’Obrera per disparar-hi, carrer de l’Estrella, 110. Edició postal
Demostració dels bombers davant de la Torre de l’Aigua en el dia de la seva inauguració. Festa Major de Sabadell, 1 d’agost de 1918. Edició postal. Autor desconegut (AHS)
Festa Major de Sabadell. Edició Postal, 1918
Excursió de la Colla de Sabadell a la Font del Saüc. Parc natural de Sant Llorenç del Munt, juliol del 1919. Autor desconegut (AHS)
Membres de la Colla de Sabadell a Matadepera a punt per pujar al campament de la Font del Saüc. Al davant de la comitiva, Joan Oliver a l’esquerra, i Antoni Vila Arrufat a la dreta. Juliol de 1919. Autor desconegut (AHS)
El carrer Industria acabava a l’Estació Nord, era ocupat principalment per despatxos i serveis; a l’esquerra, el col·legi Sagrada Família i a la dreta el despatx Lluch construït el 1908. 1920 ca, J. Figueroa. Arxiu Renom- Llonch
Avis prenent el sol i alguns donant menjar als coloms a la plaça del Doctor Robert. Dècada de 1920. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Edició postal de Lucien Roisin de la dècada de 1920 del Cafè-Teatre Euterpe. Rambla, núm 1-3. Obra de Juli Batllevell. Disposava del millor escenari de la ciutat i va funcionar de 1893 fins l’octubre de 1997. Primer com a teatre i després com a cinema. El 18 de juny del 2005 va ser ocupat per membres de l’Assemblea Okupa de Sabadell, creant el Centre Social Alliberat L’Euterpe, que fou inaugurat el 30 de juliol del 2005 i desallotjat el 27 de gener del 2006, any que va ser enderrocat.
Fàbrica “Albareda i Serra” de filatura de llana de carda, a la Plaça del Vallès. Albert Rifà, 1920 ca. Arxiu Renom-Llonch
Homes torejant un brau a la caserna de la Guàrdia Civil, 1920 ca. Francesc Esteve. Fons Francesc Esteve Solé
Retrat de grup d’esperantistes al bosc de Can Feu. Sabadell, 1920. Autor desconegut (AHS)
Museu del Cercle Republicà Federal al carrer Jardí 7-9, Sabadell. Agost de 1920. Francesc Casañas Riera (AHS)
Casa i fàbrica de Mateu Brujas Romeu al carrer Arimon 2, de Sabadell (conjunt arquitectònic actualment desaparegut). Al fons de la imatge es pot veure la Torre Arimon, març de 1920. Francesc Casañas Riera (AHS)
Vista panoràmica del vapor d’Antoni Cusidó al carrer Llevant, 70 (actual Montllor i Pujal) al barri de la Creu Alta. Sabadell, 1921. Autor desconegut (AHS)
Festa al pati de la caserna de la Guàrdia Civil de Sabadell, 1922. Autor desconegut. Arxiu Agustí Serra d’Andreu Castells
Carrer Major de la Creu Alta, antic carrer de Manresa, seguia el traçat del
camí ral de Barcelona a Manresa, 1924. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Cursa de motos durant la Festa Major de 1924 al pas per la cruïlla entre el carrer Sant Cugat, popularment carrer Fondo, la carretera de Rubí i la Carretera de Terrassa. Si veu l’Escola Nacional I i el Bar Millón. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Xemeneia i vapor Estruch vist des de l’actual Parc Catalunya Sabadell, 1924 Autor desconegut (AHS)
Masia i torre de Berardo a Castellarnau. Sabadell, 1924. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Masia de Sant Pau de Riusec de Sabadell, 1924. Francesc Casañas Riera (AHS)
Masia de ca n’Oriac, Sabadell, 1925. Autor desconegut (AHS)
Enterrament Josep Gorina i Pujol. Rambla de Sabadell, 4 gener 1925 (AHS)
La plaça del Doctor Robert, 1925. Edició postal
Façana del cafè Euterpe a la Rambla de Sabadell, ca. 1925. Autor desconegut (AHS)
Raval de dins, Francesc Casañas i Riera 1925-1928. Existeix des del s. XIV i era conegut com el carrer de Capsa Vila (extrem de la vila) o Vilanova degut al nom d’un dels primers propietaris dels terrenys (AHS)
Benedicció de l’estendard de La Nova Estrella dels Cors de Clavé, davant de l’església de Sant Fèlix, 1925-29. Autor desconegut (AHS)
Boxejadors, preparadors i massatgistes del “Boxing Club Sabadell”, 1927. Rafel Molins (AHS)
Dinar de nadal ofert per la Unión Patriótica als asilats de la Casa de la Caritat, 1928. Al mig de la fotografia just a la dreta del quadre de la paret hi ha un jove Josep Maria Marcet. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Seguici funerari passant per la plaça de l’Àngel, vist des del carrer Salut. Enterrament de Ramón Buxeda Sans, primer tinent d’alcalde Sabadell, 28 d’abril del 1928. Autor desconegut (AHS)
Treballadores de l’Acadèmia Municipal de Corte Sabadell, 1930. Francesc Casañas Riera (AHS)
Dia de Mercat a la Plaça Major de Sabadell, 3 de febrer del 1930. Pere Alemany i Vila (AHS)
Interior del Mercat Central de Sabadell abans de ser inaugurat,1930 Autor desconegut (AHS)
Vapor Badia al carrer Tres Creus. Al fons la casa Arimon i la Torre de l’Aigua, anys 1930. Francesc Casañas Riera (AHS)
Caricatura satírica del diari “El Federal” del 19 d’abril de 1930, sobre l’alcade de la dictadura de Primo de Rivera, Esteve Maria Relat. Informe de l’oposició”, Andreu Castells. Editorial Riutort, 1980
Festa Major de Sabadell, diumenge 3 d’agost de 1930. Autor Francesc Casañas i Riera (AHS)

Primer escenari de teatre improvisat pel Círcol Republicà Federal, a l’antiga pista de ball. Espectacle a benefici de les classes d’Esperanto. Sabadell, abril del 1930. Autor desconegut (AHS)
Conjunt de les cases de Rosa Manent, vídua de Bonaventura Brutau, a l’antic carrer de les Basses, ara de l’Escola Industrial (núms. 12-18). La casa núm. 18, al mig de la imatge, va ser el domicili de la poetessa sabadellenca Agnès Armengol. Sabadell, 1930 ca. Francesc Casañas i Riera (AHS)
Caricatura de Joan Farreras Grané, fabricant de sabons i últim Alcalde de la monarquia, “El Federal”, núm. 46. 28 de març de 1931

Manifestació d’alegria per l’alliberament de presos locals. Anomenat “dia de l’alliberat”, 16 d’abril de 1931.
Autor desconegut (FBC)
Anunci del míting electoral de la candidatura d’esquerres, “El Federal” núm. 39, 27 de juny de 1931. Entre altres, hi trobem com a oradors a Magí Marcé, segon alcalde de Sabadell durant la II República i a Lluís Companys, segon president de la Generalitat de la mateixa època.
El president de la Generalitat Francesc Macià passejant per la Rambla acompanyat per l’alcalde Salvador Ribé i autoritats locals. 28 maig 1932 a la tarda. Francesc Casañas i Ribera (MHS)
“El Radical”, Òrgan del Partit Republicà Radical de Sabadell (Lerrouxistes), 12 de desembre de 1931
Via Crucis de la Parròquia de Sant Feliu el divendres Sant al seu pas pel carrer Sant Quirze. 1920-1935.
Autor desconegut (AHS)
Alumnes del curs 1931-1932 de l’Escola Creu Alta, reconeguda com a Escola de la Font o Escola del “Círcol” (per trobar-se a la seu del”Círcol” Republicà Federal del barri de la Creu Alta), confluència del carrer Dinarès amb el carrer Major. “Diari Creu Alta”, maig de 1995
La Joventut republicana federal, any 1932. Autor desconegut (AAS)
Secció Femenina del Partit Republicà Radical (Lerrouxistes). “El Radical” núm. 52. 1 d’octubre de 1932. FONT: “La República i la Guerra Civil a Sabadell 1931-1939”. Josep M. Benaul, Jordi Calvet, Lluís Casals, Artur Domingo, José Antonio Pozo. Ajuntament de Sabadell, 1986
Republicans esperantistes amb el cartell “vivu SAT” que en esperanto significa -visca l’Associació Mundial Anacional-. Autor desconegut (AAS)
Carrer de la Borriana, any 1932. A la dreta, podem veure un cartell anunciant la conferència d’Ángel Pestaña “El cooperativisme en la lluita social” pel divendres 22 d’abril a la Cooperativa “la Sabadellense”
Fidela Renom i Soler amb un grup d’alumnes d’una llar d’infants del carrer de Llevant, a Sabadell, 1932 Autor desconegut (AHS)
Curs de conferències organitzades per la Comissió de Cultura de la CNT, febrer de 1933

Ernest Abelló fa un discurs abans de córrer la cortina de la làpida que dóna nom al carrer de Ferran Casablancas, empresari tèxtil i inventor. L’acompanyen, entre d’altres, Salvador Ribé, alcalde de Sabadell; Ferran Casablancas; Eusebi Bertran. Acte celebrat a la cantonada amb el carrer Horta Novella, a Sabadell, durant el II Congrés Tècnic d’Indústries Tèxtils, 23 d’abril del 1933. Francesc Casañas Riera (AHS)

Casa de Josep Mitats, que es va fer construir l’any 1930 en els terrenys del bosc de Can Feu, al Pla de l’Amor, en un intent d’urbanitzar i crear una ciutat-jardí. El projecte és de l’arquitecte Joaquim Manich. Era anomenada Torre de Can Feu, actualment, l’indret s’anomena Plaça del Pla de l’Amor (c. de l’Uruguai, s/n) i la casa la gestiona l’Associació Juvenil Esquitx, fent activitats per infants i adolescents. Foto de Joan Balmes de l’any 1933, en aquella època es feia servir com a bar (AHS)
Interior de l’estable de la Granja Domènec, propietat de la vídua i fills de Josep Agramunt. Sabadell, 1933. Autor desconegut (AHS)
Caricatura satírica del dibuixant Gustau Vila i Berguedà “Grapa” contra els carlistes, el clergat, la FAI i el feixisme. Al “Vertical” del 17 de novembre de 1933, publicació sota el control dels trentistes de la Federació Local de Sindicats (FLS), molt crítics amb les postures insurreccionalistes de la FAI dins de la CNT. La FLS seria expulsada de la CNT i durant la guerra s’adheriria a la UGT. Alguns dels seus militants més destacats eren: Miquel Bertran i Oleart, Josep Moix i Regàs, Josep Rosas i Vilaseca
Vista parcial de Sabadell, 1933. Autor desconegut (FBC)
Plaça Creu Alta, 1933. Autor desconegut (AHS)
Al centre de la imatge, assentats, Salvador Ribé, alcalde de Sabadell sortint, amb Magí Marcé, alcalde entrant. Durant el comiat dels funcionaris del primer Ajuntament de la II República. Febrer de 1934. Albert Rifà, Arxiu Histórico-Fotogràfic de la U.E.S
Enterrament del sindicalista Serafí Espinós de la Federació Local de Sindicats (FLS), 28 d’abril de 1934. Va morir quan se li va disparar fortuïtament la pistola que portava durant una manifestació obrera davant el Cafè Euterpe. Autor desconegut, Arxiu Renom-Llonch
Local de Fraternidad Republicana Radical (Lerrouxistes) al Cafè de Cal Jan situat a la dreta de la Rambla (on hi ha actualment l’edifici del Zara). Els Radicals havien abandonat les posicions d’esquerres, tot i que mantenien encara cert anticlericalisme i eren anticatalanistes. A l’abril de 1933, a sobre del seu local es va inaugurar Ràdio Sabadell EAJ-20 i també s’hi trobava l’Associació Tècnica de la Indústria Tèxtil de Sabadell i sa Comarca. “La República i la Guerra Civil a Sabadell 1931-1939”. Josep M. Benaul, Jordi Calvet, Lluís Casals, Artur Domingo, José Antonio Pozo. Ajuntament de Sabadell, 1986
Foto aèria de l’any 1935. Al fons podem observar el Castell de Can Feu i l’extensió del bosc. Durant la Guerra Civil la població va tallar arbres per fer foc i protegir-se del fred, però encara quedava bona part de bosc, amb l’alcalde franquista Josep Maria Marcet,
el que quedava del bosc va ser tallat i es va construir el barri de Can Feu. “Protegim els nostres camps i boscos”. Francesc Macià (ADENC) i Ricard Estrada (UP)
Dones de les JSU Celebren el 1r de maig a la Salut, 1936 (AHS)
Dos membres de les JSU al terrat de Ca l’Oliver, 1936 (AHS)
“Full Oficial” del 21 de juliol de 1936, portaveu de les organitzacions del Front Popular a Sabadell (AHS)
Banda de música de la CNT (Confederació Nacional del Treball) a la Plaça Major, probablement durant la Guerra Civil. Hi ha, entre d’altres, Candi Bach i Cebrià Cabané. Sabadell, entre juliol i desembre del 1936.
Autor desconegut (AHS)
Grup de joves amb el puny tancat enlaire, sota un cartell anti-eclesiàstic i antifeixista del dibuixant de la FLS, Gustau Vila i Berguedà “Grapa”, penjat a la façana tapiada de l’església de Sant Fèlix, octubre de 1936. Autor desconegut (AHS)
Dibuix d’Antoni Climent. “Full Oficial”, núm. 62. 28 de setembre de 1936
Febrer de 1937. Campanya de recaptació de llibres per als hospitals de sang a càrrec dels comitès del CENU i de l Associació d’Alumnes i Exalumnes de l’Escola Industrial (AAEEI) a la Plaça Major. (AHS, Arxiu Agustí Serra)
Portada del “Vertical” del 17 de març de 1937
Treball voluntari pel Front, 1 de maig de 1937. Autor desconegut (AAS)
Muntatge d’avions als tallers SAF-16 (antiga fàbrica Baygual i Llonch). FONT: “La República i la Guerra Civil a Sabadell 1931-1939” (Pàg. 113). Josep M. Benaul, Jordi Calvet, Lluís Casals, Artur Domingo, José Antonio Pozo. Ajuntament de Sabadell, 1986
Campanes de l’església de Sant Fèlix a la Plaça Sant Roc, després que el Comitè de Defensa Local ordenés baixar totes les campanes de les esglésies per fer-ne munició, octubre de 1936. Antoni Martí i Basté (Fundació Bosch i Cardellach)
L’Alcalde Josep Moix, el President de la Generalitat i altres autoritats, des del Balcó de l’Ajuntament de Sabadell. Durant la visita de Companys a la ciutat, el 16 de març de 1937 (AHS)
Fàbrica d’Emili Sallarès cremada per les tropes de Líster en retirada. “La República i la Guerra Civil a Sabadell 1931-1939” (Pàg. 113). Josep M. Benaul, Jordi Calvet, Lluís Casals, Artur Domingo, José Antonio Pozo. Ajuntament de Sabadell, 1986
Missa del capellà Ernest Mateu que va entrar a Sabadell amb les tropes franquistes, a la Rambla, 29 de gener del 1939 (AHS)
Soldats de la Legió Condor davant el quiosc modernista de la Plaça Dr. Robert, febrer de 1939. Autor desconegut (AHS)
Missa davant l’Ajuntament en commemoració de la caiguda de Madrid, març de 1939. Antoni Martí i Basté (FBC)
Seu de la F.E.T y de las JONS a l’antic local de la Lliga Catalana de la Rambla, febrer de 1939. Antoni Martí Basté (Fundació Bosch i Cardellach)
“BOLETIN de Información Local de las F.E.T y de las J.O.N.S”, 18 de juliol de 1940

L’alcalde de Sabadell Josep Maria Marcet a l’esquerra, passejant per Sabadell amb el cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen i amb el Governador Civil de
Barcelona, Antonio Correa Véglisson, 20 d’abril de 1941 (AHS)
Hans Thomsen, acompanyat del Governador Civil de Barcelona, Antonio de Correa y Veglison, sortint de la seu de Falange del carrer Jardí (antiga seu del Círcol Republicà Federal), 20 d’abril de 1941. Autor desconegut (AHS)
22 d’agost de 1941: El cap nacional de les Joventuts Hitlerianes a Espanya, Detlev Ehlers, en representació del cap del Partit Nacional-Socialista Alemany (NSDAP), fa obsequi a la Corporació Municipal d’un retrat del Führer. A la dreta, l’Alcalde interí, Josep Maria Marcet. Autor desconegut (AHS)
Banda de la FET-JONS al pati de la Casa de la Caritat (enderrocada als anys 70, actual Plaça de les Dones del Tèxtil), 1941 (AHS)
Visita de Francisco Franco a la Fàbrica M. Gorina, darrere de Franco i el propietari, hi ha l’alcalde Josep Maria Marcet, 27 de gener de 1942. Carlos Pérez de Rozas (AHS)
Inauguració del Nou Local de l’Institut Nacional de Provisió a Sabadell a l’edifici de l’Ateneu, 14 de maig del 1942. Carlos Pérez de Rozas, Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Visita de Pilar Primo de Rivera a Sabadell. Des del balcó de l’Ajuntament presencia els exercicis d’educació física realitzats per la Secció Femenina. 7 de maig 1944 (AHS)
Barri de Gràcia, al fons el Castell de Can Feu
Fàbrica de Pere Balsach Torelló (1884-1967). Des de 1945 anomenada “Hijos de Pedro Balsach”. D’estil neoclàssic alemany, obra de Gabriel Bracons i Singla. Especialitzada en teixits de senyora amb seccions de filatura i tissatge. Autor desconegut. Fons Pere Balsach i Peig
Actualment carrer de la Rosa
Francisco Franco acompanyat de l’alcalde Josep Maria Marcet, surt de la visita a la fàbrica Marcet S.A. Sabadell, 21 de maig de 1947. Carlos Pérez de Rosas (AHS)
Visita de Franco el 21 de maig de 1947. Formava part d’un periple que l’havia portat a visitar ciutats com València, Palma i Barcelona (AHS)
Edifici de “la Caixa”, abans de l’ampliació de 1948. Entre el seu edifici i l’església de “los Padres” hi podem veure el tendal de la confiteria i pastisseria “La Victòria” regentada per la família Rota, després de la cloenda dels Fonolleda. Amb el desmantellament de la pastisseria, es va ampliar l’edifici de “La Caixa” fins l’església de “los Padres” i s’hi van aixecar dos pisos més. L’obra va ser enllestida per un grup escultòric de Frederic Marès. Autor desconegut (AHS)
Final de l’enderroc del les cases antigues de l’Alt Pedregar al Passeig del General Primo de Rivera, 1948. A partir del 30 de maig de 1979, passaria a anomenar-se Passeig de la Plaça Major
Enderroc de les cases de l’Alt Pedregar, 1948. Joan Balmes i Benedicto (AHS)
Inauguració de la piscina de la fàbrica Marcet, S.A. 25 de maig de 1953. Autor: Duran (AHS)
Junta del Gremi de Fabricants de Sabadell, 1958. A primera fila: Borràs, Llonch, Udina, Casas, Oller, Marcet i Comadran. Al primer i segon esglaó Molins, Abelló, Fonolleda, Corominas, Illas, Planas, Güell, Plans, J.D Casanovas. A la última fila: Casanovas, Vives, Sallarès, Deu, Ribé, Grau, Peig, Garriga, Codinach i Colomer. Autor desconegut. Arxiu Històric de Sabadell (AHS)
Blocs dels pisos Montecarlo al barri de la Creu Alta entre els carrers Francesc Layret, Carretera de Prats i Castellar Sabadell, 1958 (AHS)
Passeig de la Plaça Major. Autor desconegut, 1959 (AHS)
Plaça del Pi-Pi amb carrer les Valls i carrer de Gràcia, 1959 (AHS)
Construcció de pisos de Campoamor-Espronceda, començaments anys 60. Autor desconegut (AHS)
Els Merinals, 1961. Francisco Sarabia Ignacio (AHS)
Destrosses de les riuades, 1962. Autor desconegut (AHS)
Franco s’adreça des del balcó de l’Ajuntament durant la visita que va fer el 1962, després de les riuades. Carlos Pérez de Rosas. Fons família Llonch Soler
Pisos inaugurats al Passeig Espronceda, barri de Campoamor, durant la visita de Franco a Sabadell, 19 de juny de 1963 (AHS)
Instal·lacions del Club Natació Sabadell. Encara amb les vies del tren al davant, 1963 (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
Passeig de Can Feu en primer terme, la fàbrica Mikalor, la Casa dels Pins i els Merinals al fons, 1964. (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
Foto de l’article: “Els canviïs d’auto en la postguerra” al Diari de Sabadell. Es veuen els integrants de l’Arraona, vencedors de la Copa del Rei de 1965, en un autocar de tornada d’Oviedo, on van jugar la final contra el Club Patí Voltregà
Inauguració de la piscina de Sant Oleguer, 2 de setembre de 1966. “Sabadell al segle XX”. Esteve Deu, Jordi Calvet, Martí Marín Joaquim Sala-Sanahuja.
Autobús d’autotransportes Martí al pas a nivell de la Rambla, 1966 ca. En aquest pas a nivell hi passa la Gran Via. Josep Molina i Solé (AHS)
L’alcade Josep Burrull, Porcioles, Muller, signant la compra-venta dels terrenys de la Universitat Autònoma, 27 de febrer 1969
“Oerlikon Electrica, S.A”, aneriorment “La Electricidad”. Actualment és l’edifici municipal de “La Fira de Sabadell”
El pont de la Rambleta, principis de 1970. Autor desconegut, Col·lecció (Casas)
Quiosc de l’apaiadero de la Rambla, l’any 1970. Durant un temps, abans del soterrament, va estar al costat de les vies del tren. A. Sallent (AHS)
Carrer Tres Creus i Gran Via, fàbrica de “Oerlikon Electricidad, SA” . A la part inferior dreta es pot veure la Presó Cel·lular que seria enderrocada el 1971. Donava al carrer Alfons Sala (Gran Via) i Covadonga. La foto ha de ser de finals dels 60 o com a molt de l’any 1971 abans que s’enderroqués
Pont per sobrer la riereta, al carrer del Pont, anys setanta (AHS)
Obres de soterrament de la línia fèrria de RENFE a la ciutat, 1972-73. Agustí Sallent (AHS)
Anunci de mort la mort de Franco a l’Ajuntament Sabadell, la nit del 20 de novembre de 1975. En primer pla llegint, José Burgos Gutiérrez, professor de FEN de Sabadell, darrere seu l’alcalde Burrull. Pere Farran (AHS)
Manifestació del 1r de maig a la dècada de 1970 al barri de La Creu Alta. Autor desconegut (AHS)
El Carrer Major a l’alçada del carrer de Gambús, ple de fang a conseqüència de la pluja. Sabadell, 1975. Albert Artigas Miró (AHS)
Saló de plens de l’Ajuntament de Sabadell. Personatges d’esquerra a dreta el Sr. Royo, Josep Burrull Bonastre (alcalde), Juan Antonio Cámpova; Josep Maria Ribes, 24 de desembre del 1975. Autor desconegut (AHS)
Rambla de les Glòries i la Riereta, 1976. En democràcia l’alcalde Farrés hi faria l’Eix Macià. Pere Farran
Estudiants manifestant-se durant la vaga general. Porten una pancarta Escola per tothom. Ensenyament gratuït”. Sabadell, 1976. Autor desconegut (AHS)
Pintada en una paret contra l’alcalde de Sabadell Josep Burrull Bonastre: “Burrull fora”, 23 de febrer del 1976. Autor desconegut (AHS)
Vaga general a Sabadell. Concentració a les Pistes d’Atletisme, els manifestants porten una pancarta exigint la llibertat dels detinguts “Libertad Detenidos”, 26 de febrer del 1976. Xavier Vinader Sánchez (AHS)
Concentració i assemblea de treballadors a les pistes d’atletisme de Sant Oleguer durant la vaga general. En primer terme una pancarta que diu “No a la opresión. Si a la libertad. Obreros ASEA-CES”, 26 de febrer del 1976. Autor desconegut (AHS)
El carrer de l’esquerra és el Sant Pau i el de la dreta el carrer Advocat Cirera
Manifestació de veïns reivindicant la pavimentació del barri de Can Puiggener. Sabadell, 1976. Autor desconegut (AHS)
Pancarta pel soterrament de les aigües residuals de la Riereta. “Sabadell”. Portaveu de la Delegación Comarcal de Prensa del Movimiento,
16 de març de 1977
Últim numero de “Sabadell”. Portaveu de la Delegación Comarcal de Prensa del Movimiento. 1 d’abril de 1977
Cartellera dels cinemes de Sabadell. Diari de Sabadell, 2 d’abril de 1977
Notícia sobre la protesta contra la plaga de rates al barri dels Grups Arrahona. A la pancarta: “Nuestros hijos pueden ser mordidos por las ratas. Pedimos un Ayuntamiento ¡Responsable!”. Diari de Sabadell, 2 d’abril de 1977
Anunci de Ràdio Grau al Diari de Sabadell, abril de 1977
Míting del PSUC a les Pistes d’Atletisme de Sabadell. Al faristol, d’esquenes, Gregorio López Raimundo, 12 de juny del 1977. Joan Serra (AHS)
Manifestació contra l’atur al seu pas per la Via Massagué, 26 de novembre de 1977. Pere Farran (AHS)
Plaça de La Creu Alta, 30 de maig de 1978
La Riereta (al seu pas per la zona on actualment hi ha l’edifici Llac Center) A. Carbonell. Any 1978


Referèndum per a la ratificació de la Constitució Espanyola de 1978 Antoni Farrés futur alcalde de Sabadell exercint el seu dret a vot. Sabadell, 6 de desembre del 1978. Pere Farran Climent (AHS)
Candidatura del PSUC presidida per Antoni Farrés per a les eleccions municipals de 1979 Sabadell, març del 1979. Autor desconegut (AHS)
Explicació dels comptes municipals i de l estat de comptes de la corporació D’esquerra a dreta, Antoni Farrés, Antonio Trives i Manel Larrossa.
Sabadell, 17 de juny de 1979. Pere Farran (AHS)

Nens jugant en un contenidor situat a prop del Castell de Can Feu en un dia de boira baixa, Sabadell, 1979. Moisès Serra Martí (AHS)
Festa Major de la Creu Alta, 25 de maig de 1980. Andreu Segura (AHS)

Interior del Vapor Badia, anys 80. Fainé (AHS)
Concert de “La Trinca” al Parc Catalunya durant la Festa Major de Sabadell del 1980. Pere Farran (AHS)
Gran Via nevada, 1985 FONT: http://sabadellhemeroteca.blogspot.com/
Carrer Sol i Padrís, any 1985. FONT: http://sabadellhemeroteca.blogspot.com/
Santiago Valero Bros (1904-1986), militant de la CNT, regidor de l’Ajuntament de Barberà del Vallès durant la Guerra Civil (1936-1937) i represaliat pel franquisme entre 1939 i 1946. Autor desconegut (AHS)
Imatge panoràmica de l’estadi de la Nova Creu Alta. Graderies plenes de públic esperant la sortida dels jugadors. Sabadell, 18 de maig del 1986. Pere Farran Climent (AHS)
El problema de la deixalla a diferents punts de la ciutat. Diari de Sabadell, 22 de setembre de 1987
Escorxador vell al carrer Bonavista, on hi ha el campus universitari de Sabadell, gener del 1988. Andreu Masagué (AHS)
Antoni Farrés alcalde de Sabadell rep a Jordi Pujol President de la Generalitat. Jordi Pujol baixa del cotxe i saluda a l’alcalde Farrés amb una encaixada de mans. Plaça de Sant Roc, Sabadell, 7 de març del 1988. Pere Farran Climent (AHS)
Excavacions arqueològiques als Jardinets de la Plaça Major, Plaça del Doctor Robert. Sabadell, 12 de febrer del 1989 Autor desconegut (AHS)
Pancarta reivindicant millores laborals davant la façana de l’Ajuntament de Sabadell. Al fons, el campanar de l’església de Sant Feliu. En primer terme, obres de rehabilitació del paviment de la plaça de Sant Roc, 1989.
Mercè Boladeras Tordera (AHS)

Obres de sanejament del carrer Gibraltar al barri de les Clotes per les olimpíades de 1992 Sabadell, ca. 1990-1991. josep Mullor López (AHS)

Passeig de la Plaça Major, a Sabadell, març del 1991. Mercè Boladeras Tordera (AHS)
L’alcalde Antoni Farrés donant un discurs durant la inauguració del Parc Catalunya de Sabadell, 22 de març del 1992.
Autor desconegut (AHS)
Façana de la botiga Díez al carrer les Valls, de nit Sabadell, març del 1994. Moisès Serra Martí (AHS)