Brutau i Estop, Bonaventura

Sabadell, 16 de juliol de 1817 – 16 de novembre de 1878

Bonaventura_Brutau

Industrial tèxtil cotoner, tot i que va començar a treballar de jornaler. Pioner de la indústria tèxtil sabadellenca del s.XIX, va ser un dels primers a introduir els telers mecànics a la pròpia indústria. Brutau començà les activitats fabrils al Vapor Gran del carrer de Sant Pau amb la producció de teixits de cotó, però el creixement de l’empresa l’obligà a buscar un nou emplaçament per desenvolupar les seves activitats.

Així, el 1856 es traslladà a l’anomenat Hort d’en Palà, al carrer de Sant Oleguer, cantonada Bosch i Cardellach, on construí el conegut com a Vapor Brutau, amb filatura, teixit i acabats, que es va convertir en una de les indústries més potents de la nostra ciutat, tant per nombre de treballadors com per producció i prestigi industrial. Com en el cas d’ altres xemeneies de vapors d’antigues empreses tèxtils de la ciutat, per recordar el passat tèxtil d’aquesta, s’ha conservat la xemeneia del Vapor Brutau. L’expansió de l’empresa el dugué a instal·lar una filatura de cotó en un poblet proper a Girona, on fins i tot hi residí uns quants anys.

El setembre de 1884, l’Ajuntament que presidia Joan Vivé va acordar posar el nom de Brutau a un carrer situat al barri de l’Eixample.


nomenclàtor. Ajuntament de Sabadell. ‘Brutau, carrer de’ <http://coneix.sabadell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=18161&Itemid=122>