L’església de Sant Fèlix

El raco del Campanar el 1943. amb la Creu dels Caiguts recent inaugurada i l' Esglesia de Sant Felix en construccio
El racó del campanar al 1943 amb la “Cruz a los caídos” i l’Església de Sant Feliu en obres de reconstrucció i remodelació

Situada al centre de la ciutat al costat de l’actual Ajuntament. L’any 1076, en aquesta mateixa localització es trobava la capella de Sant Salvador d’Arraona, mentre que l’església Parroquial de Sant Feliu d’Arraona (s. X-XI) estava situada a la riba esquerra del riu Ripoll, on s’hi troba localitzada fins l’any 1373, moment en què es trasllada a l’esglesiola de Sant Salvador.

Es tracta d’una església d’estil gòtic que es va iniciar l’any 1403, finalitzant-se l’altar major l’any 1420. L’any 1578 es prengué l’acord de fer una sagristia al costat nord de l’absis gòtic. L’any 1580 es decidí, segons consta en una escriptura del notari sabadellenc Gabriel Pons Tristany, fer un pis sobre la sagristia dedicat a la casa del Consell de la Vila. L’any 1623 s’inaugurà la capella del cimbori que havia d’acollir tres noves capelles, situada al nord de la nau gòtica, tenia forma de creu i anava paral·lel a l’església. Entre 1724 i 1742 es construeix el campanar barroc. L’any en que s’iniciaren les obres, el vicari general va donar l’autorització per poder enderrocar, per a l’obra del campanar, la part del mur lateral de migdia de l’església, on hi havia l’altar de Sant Joan Baptista. Aquest mateix any es va col·locar la primera pedra, i es beneïa les obres amb l’assistència de les autoritats locals i  de l’arquitecte barceloní de l’obra, Juan Garrido. L’any 1738 segons el cronista Bosch i Cardellach, la quantia de les despeses i la mort d’un obrer va fer que es donés per acabada la construcció del campanar d’estil barroc. El 1856, es va remodelar la planta original del pis de les campanes amb la construcció d’una estança per instal·lar-hi un nou rellotge.

Entre 1751 i 1775 es va realitzar una  ampliació barroca de l’església que va consistir en crear un edifici que integrés en un sol cos l’església gòtica i la capella del cimbori, al temps que s’ampliava el conjunt de l’edifici cap a l’oest i cap al sud, de manera que quedava un nou edifici de tres naus, mantenint la capçalera gòtica i donant la façana al carrer de Gràcia. El 1909, durant els esdeveniments de la “Setmana Tràgica”, un incendi va provocar la pràctica destrucció de l’església de la qual només en va quedar l’absis. 

Al passadís central, hi ha enterrat l’eclesiàstic integrista catòlic, Fèlix Sardà i Salvany. Així mateix, també s’hi troba enterrat el capellà Lluís Carreras i Mas, que primer es mostrà catalanista però va  acabar donant suport al règim franquista adduint la persecució contra els religiosos en el bàndol republicà, el 14 de març del 2015, 60 anys després de la seva mort, les seves despulles foren traslladades del cementiri de Sabadell fins la capella de la Mare de Déu de Montserrat de l’església de Sant Fèlix, a la mateixa ciutat. A la missa que es va realitzar hi van assistir entre altres, l’alcalde Carlos Sánchez (PSC), el portaveu de CiU Carles Rossinyol, i el president de l’Acadèmia Catòlica, Ramón Graells.

L’església va ser cremada i quedà destruïda durant els fets de l’anomenada “Setmana Tràgica” de 1909, concretament el dia 27 de juliol.  Les classes populars culpaven a l’església de ser el principal recolzament de la monarquia que enviava els joves a morir a la guerra del  RIF al Marroc.

església-520x292
Estat en que va quedar l’església de Sant Fèlix després de ser cremada el 21 de juliol de 1909.

El 1914 es va iniciar la construcció de la nova església que acabaria al 1942 amb la construcció de la façana que dóna a la Plaça Sant Roc, aquesta havia d’estar flanquejada per dues torres que no es van construir mai. 

Va ser novament cremada poc després de l’aixecament nacional, el 21 de juliol de 1936.  Els partits i els sindicats d’esquerres i anarquistes veien l’església com un dels puntals de suport de l’alçament nacional.  Durant el conflicte bèl·lic es van retirar les campanes per fondre-les i obtenir munició.


Arxiu Històric de Sabadell (AHS)

Carreras Costajussà, Miquel. Elements de Sabadell. Edicions de la Comissió de Cultura, 1932 (pàg.175-176 i pàg.201-203)

Castells, Andreu. Sabadell, informe de l’oposició. Del terror a la Segona República, 1918-1936. Edicions Riutort, Sabadell, 1980

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s