Renom i Soler, Fidela

images

Sabadell, 18 de gener de 1891 – Barcelona, 11 de setembre de 1987

Va néixer al carrer Horta Novella de Sabadell, els seus pares Dolors i Manel, la van portar a la Institución Libre de Enseñanza (ILE), portada a la ciutat pel mestre Fabián Palasí que també va ser director de la revista Nueva Era, òrgan informatiu oficial de la Federación Espiritista Española. Fidela, com Amalia Domingo era esperitista, i tingué tres fills: Joan, Mateu i Enric.

Feminista i republicana federal, treballà en el tèxtil com a ordidora. va ser la primera dona elegida regidora de l’Ajuntament de Sabadell, l’1 de febrer de 1934 amb la candidatura del Círcol Republicà Federal. Ocupà la regidoria d’Assistència Social, des d’aquesta va reformar la Clínica de Maternologia, va posar com a dia institucional el dia de la mare i com a tasca més important, va crear la Lliga Laica Femenina, per tal de treballar per l’emancipació de la dona obrera, lliure de tot prejudici  de caràcter religiós. La Lliga s’encarregà de creà dues escoles bressol laiques, les primeres gratuïtes per fills d’obrers, així mateix, creà amb l’ajuda de Magda Lladó i Núria Gispert del Bloc Obrer i Camperol (BOC), el primer cos d’infermeres laiques.

Local de l'escola propietat de Fidela Renom 1924 autor desconegut AHS
Local de l’escola propietat de Fidela Renom, 1924. Autor desconegut (AHS)

Apart de la seva militància al Círcol Republicà Federal, també participà a la Sociedad de Actos Civiles La Emancipación, fundada per Tomàs Viladot el 1882 per tal de promoure els naixements, bodes i enterraments civils, d’altre banda, tingué un paper actiu en les activitats de l’entitat esperitista Centre d’Estudis Psicològics.

Amb la victòria franquista, Fidela Renom s’exilià a França, on i restà fins l’any 1947. El seu fill major, Joan, mor a l’ofensiva de l’exèrcit republicà a Sierra Trapera (Extremadura). El 1961 amb 70 anys, li deixen reprendre la seva professió i treballà a l’assistència social a la tercera edat a la Residència de les Llars Mundet, desde aquesta també col·laboraba amb el periòdic trimestral Mundet-Paradís i formava part del seu consell de redacció. Renom va morir el 1987 a Barcelona i fou enterrada tal com va demanar, al departament laic del cementiri de Sabadell. El 1998 es va posar nom a una plaça cèntrica de la seva ciutat, Sabadell.

_________________________________________________________________

Nomenclàtor, Ajuntament de Sabadell. <http://coneix.sabadell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=17913&Itemid=122> [Consulta: 15 de novembre del 2016].

Fidela Renom Soler, 1891. La Boca d’Or. 18 de gener de 2016. <http://labocadora.blogspot.com.es/2016/01/fidela-renom-soler-1891.html> [Consulta: 15 de novembre del 2016].

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s