Marcè Segarra, Magí

3MAGI

Salvador Ribé i Magí Marcé. Primer i segon alcalde de la Segona República l’1 de febrer de 1934 durant el relleu a l’alcaldia. La foto és al jardí del Círcol Republicà Federal, el monument del seu darrere és a Pi i Maragall. Arxiu Agustí Serra.

Neix a Vilanova i la Geltrú el 1880 i mor a Sabadell el 1967. Conegut també com a Magí Marcet. Dirigent obrer a Sabadell. Militant de la CNT. Manyà. L’any 1905 signà un manifest de rebuig i protesta contra la violència, publicat pels anarquistes de Vilanova i la Geltrú. Afincat a Sabadell l’any 1909 va ser un dels organitzadors de la vaga general revolucionària anomenada “la setmana tràgica” de finals de juliol i primers d’agost, durant la qual, a Sabadell, es proclamà la república. Perseguit per aquests fets hagué d’exiliar-se a París. Representant la Unió Metal·lúrgica de Sabadell va assistir al Congrés de constitució de la CNT (Barcelona, 30-31 d’octubre 1 de novembre de 1910). Va intervenir en un gran míting a Madrid l’1 de gener de 1913, en nom dels sindicats de Sabadell i Terrassa. També mitinejà en diferents localitats del Principat, com a Vilanova i la Geltrú el mateix mes de gener. Va ser empresonat després de la vaga general del desembre de 1916, convocada conjuntament per la CNT i la UGT, i altra vegada després de la vaga general revolucionària de l’agost de 1917.

Durant la segona República es decantà cap al federalisme polític. Va ser escollit regidor a Sabadell l’ any 1931 pel Círcol Republicà Federal i nomenat alcalde el 1934, any que es van produir els fets del 6 d’octubre de 1934. Aquests fets van provocar la caiguda del govern, ja que l’autoritat militar va suspendre el consistori. Un any i mig després de la victòria del Front Popular en les eleccions, Marcè va tornar a ser escollit alcalde, però passats tres mesos va demanar ser rellevat per motius de salut, i va ser substituït per Joan Miralles. Exiliat a París va escriure diversos articles al periòdic Acción i també a L’Humanité. Tornà a Sabadell l’any 1940, on hi visqué fins la seva mort, l’any 1967.

________________________________________________________________

http://www.veuobrera.org/vilanova/10biogra.htm

http://www.isabadell.cat/persones/carrers-amb-historia-29-magi-marce-de-el-diluvio-a-lalcaldia/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s