Farràs i Baró, Manuel

Sabadell 1899-1974

De professió paleta, destacà també com a ciclista. Militant socialista i comunista, primer dirigí el PSOE i la UGT, vinculat a la Unió Socialista Catalana (USC)..A les eleccions municipals del 14 de gener de 1934, fou elegit conseller de l’Ajuntament, amb l’alcaldía de Magí Marcé del Círcol Republicà Federal (CRF). S’integrà posteriorment al PSUC i a les eleccions municipals del 17 d’octubre de 1936, fou elegit edil i s’encarregà de l’Assistència Ciutadana. La seva proposta fou clau perquè Josep Moix fos elegit alcalde pel ple municipal el febrer de 1937. Fou l’últim secretari general del PSUC sabadellenc, substituí a Josep Moix a l’alcaldia l’agost del 1938 i hi restà fins el 21 de gener de 1939, ja que marxà al front, passant el càrrec a Miquel Bertrand Oliart, l’últim alcalde de la II república.

Al final de la Guerra Civil, s’exilià a França, rebé l’ajuda del SERE, institució controlada per Josep Moix, i marxà a Xile. Al 1942 s’alineà amb els crítics del PSUC, tot i que va estar-hi afiliat fins la seva mort.

____________________________________________________________

Martínez de Sas, Maria Teresa; Pagès i Blanch, Pelai. Història del moviment obrer als Països Catalans. UB i Publicacions Abadía de Montserrat, 2000.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s