Farràs i Baró, Manuel

Sabadell 1899-1974

Manuel Farràs
Manuel Farràs i Baró vist pel dibuixant “Grapa”. Publicat al Vertical Núm. 132 13 de febrer de 1937

De professió paleta, destacà també com a ciclista. Militant socialista i comunista, primer dirigí el PSOE i la UGT, vinculat a la Unió Socialista Catalana (USC). A les eleccions municipals del 14 de gener de 1934, fou elegit conseller de l’Ajuntament, amb l’alcaldía de Magí Marcè del Círcol Republicà Federal (CRF). S’integrà posteriorment al PSUC i a les eleccions municipals del 17 d’octubre de 1936, fou elegit edil i s’encarregà de l’Assistència Ciutadana. La seva proposta fou clau perquè Josep Moix fos elegit alcalde pel ple municipal el febrer de 1937. Fou l’últim secretari general del PSUC sabadellenc, substituí a Josep Moix a l’alcaldia l’agost del 1938 i hi restà fins el 21 de gener de 1939, ja que marxà al front, passant el càrrec a Miquel Bertrand Oliart.

Al final de la Guerra Civil, s’exilià a França, rebé l’ajuda del SERE, institució controlada per Josep Moix, i marxà a Xile. Al 1942 s’alineà amb els crítics del PSUC, tot i que va estar-hi afiliat fins la seva mort.

____________________________________________________________

Martínez de Sas, Maria Teresa; Pagès i Blanch, Pelai. Història del moviment obrer als Països Catalans. UB i Publicacions Abadía de Montserrat, 2000.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s