Mampel Martí, Enric

Sorita de Morella (Castelló), 1893 – Garges-le-Gonesse-París (França), 1979.

Abandonà els estudis religiosos a causa de les pallisses d’un escolapi, s’acostà a l’anarquisme amb la Setmana Tràgica de 1909 de Sabadell, ciutat que serà el centre del seu activisme. Va tenir un paper destacat durant la Vaga revolucionària de 1911 i s’hagué d’exiliar a Béziers (França), fou a causa de la Vaga fabril de 1913. Un cop sortí de la presó, s’assentà a la localitat francesa de Vienne, on treballà de teixidor i milità intensament: organitzant una dura Vaga en el ram, ajudant els desertors de la guerra. El 1921 fou detingut a la frontera francesa, per ajudar a passar clandestinament als perseguits, empresonat a Barcelona i acusat de deserció a l’exèrcit. Es tornà a exiliar durant la dictadura de Primo de Rivera, tornà a Sabadell amb la proclamació de la República, amb un important paper dins l’anarcosindicalisme. Durant la Guerra Civil, quan els franquistes estaven apunt d’entrar a la ciutat, ocupà l’alcaldia durant un dia (28-1-1939). S’exilià després de la Guerra.


Arxiu Històric de Sabadell (AHS). Fons Ricard Simó i Bach

Hi ha 2 comentaris

  1. Hola! Estic fent un treball sobre la posguerra a Sorita i m’he trobat amb la biografia del Sr. Enric Mampel, que pel que sembla tindria un germà (Antonio) que va ser mort o afusellat l’any 1941. Preguntes: coneixeu algú més de Sorita represaliat durant la posguerra? És gosadia preguntar d’on heu obtingut les dades del Sr. Enric Mampel? Gràcies.

    • Bones! A “Enciclopedia del anarquismo ibérico” de Miguel Íñiguez. Ed. Anselmo Lorenzo. Al local de la CNT Sabadell almenys abans la tenien. En aquesta hi ha nombroses biografies d’anarquistes. La veritat és que desconec el tema sobre repressaliats de Sorita durant la posguerra. També hi ha el “Diccionari biogràfic del moviment obrer als Païssos Catalans” coordinat per Teresa Martínez de Sas i Pelai Pagès i Blanch Ed.UB i publicacions Abadia de Montserrat, 2000. Aquesta web també està molt bé per trobar biografies del moviment obrer fins el 1939: http://www.veuobrera.org/ Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s