Mampel Martí, Enric

Sorita de Morella (Castelló), 1893 – Garges-le-Gonesse-París (França), 1979.

Abandonà els estudis religiosos a causa de les pallisses d’un escolapi, s’acostà a l’anarquisme amb la Setmana Tràgica de 1909 de Sabadell, ciutat que serà el centre del seu activisme. Va tenir un paper destacat durant la Vaga revolucionària de 1911 i s’hagué d’exiliar a Béziers (França), fou a causa de la Vaga fabril de 1913. Un cop surtí de la presó, s’assentà a la localitat francesa de Vienne, on treballà de teixidor i milità intensament: organitzant una dura Vaga en el ram, ajudant els desertors de la guerra. El 1921 fou detingut a la frontera francssa, per ajudar a passar clandestinament als perseguits, empresonat a Barcelona i acusat de deserció a l’exèrcit. Es tornà a exiliar durant la dictadura de Primo de Rivera, tornà a Sabadell amb la proclamació de la República, amb un important paper dins l’anarcosindicalisme i després en els sindicat d’oposició, la Federació Local de Sindicats, que acabaria passant-se a la UGT. Durant la Guerra Civil, quan els franquistes estaven apunt d’entrar a la ciutat, ocupà l’alcaldia (28-1-1939). S’exilià després de la Guerra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s