Enric Mampel i Martí

Sorita de Morella (Castelló), 1893 – Garges-le-Gonesse-París (França), 1979.

Abandonà els estudis religiosos a causa de les pallisses d’un escolapi, s’acostà a l’anarquisme amb la setmana tràgica de 1909 de Sabadell, ciutat que serà el centre del seu activisme, on viurà al carrer Joan Vila Cinca número 68, al mateix número i carrer on després visqué l’historiador sabadellenc Josep Maria Benaul (1). Va tenir un paper destacat durant la vaga revolucionària de 1911 i s’hagué d’exiliar a Béziers (França), l’any 1913 va ser acusat de ser un dels impulsors de la vaga fabril. Un cop sortí de la presó, s’assentà a la localitat francesa de Vienne, on treballà de teixidor i milità intensament: organitzant una dura vaga en el ram i ajudant als desertors de la guerra. El 1917 després de la vaga general revolucionària, es traslladà a París on va conviure amb Francesc Duran, anarquista utòpic i íntim amics de Mateu Morral (2).

Respecte a l’assassinat de Théodore Jenny, l’any 1920, que va provocar la condemna a mort dels joves Victor Sabater i Martínez i Martí Martí i Colomer, igual que el també anarcosindicalista Bru Lladó,va declarar molts anys després del crim que els autors no van ser els condemnats, sinó els membres d’una comissió obrera que va anar a parlar amb Jenny per temes laborals. En el transcurs de la visita s’hauria produït una forta discussió que hauria acabat amb la mort involuntària de l’empresari (3).

El 1921 fou detingut a la frontera francesa, acusat d’ajudar a passar clandestinament als anarcosindicalistes perseguits, va ser empresonat a Barcelona i acusat de deserció a l’exèrcit. Durant la dictadura de Primo de Rivera es va tornar a exiliar, i finalment, va retornar a Sabadell amb la proclamació de la II República, amb un important paper dins l’anarcosindicalisme. Durant la Guerra Civil, quan la CNT va entrar al consistori, va exercir com a conseller de Foment (4) (5). Al acabar la guerra, quan els franquistes estaven apunt d’entrar a la ciutat, ocupà l’alcaldia durant un dia (26-1-1939). Es va exiliar a França i va morir l’any 1979 a Garges-le-Gonesse.


Arxiu Històric de Sabadell (AHS). Fons Ricard Simó i Bach

(1) ‘Josep Maria Benaul, historiador. Ricard Ustrell’. Quadern de les idees, les arts i les lletres, ISSN 1695-9396, Núm 174, 2010, (pàgs. 3-6)

(2) Sas, María Teresa Martínez de. Diccionari biogràfic del moviment obrer als països catalans. L’Abadia de Montserrat, 2000, p. 480. ISBN 978-84-8415-243-9.

(3) J.a.c. «A COPS: VICTOR SABATER I MARTI MARTI, ELS SACCO I VANZETTI CATALANS», dilluns, 26 d’agost 2013. 

(4) Vargas, Matias. Actividad política de la izquierda libertaria en la comarca del Vallès Occidental durante la Guerra Civil (Tesi) Barcelona: Universitat de Barcelona, 2001, p. 271.

(5) Benaul, Josep M; Calvet, Casals, Lluís; Domingo, Artur; Jordi; Pozo, José Antonio. La República i la Guerra Civil a Sabadell (1931-1939). Ajuntament de Sabadell, 1987.

Hi ha 6 comentaris

  1. Hola! Estic fent un treball sobre la posguerra a Sorita i m’he trobat amb la biografia del Sr. Enric Mampel, que pel que sembla tindria un germà (Antonio) que va ser mort o afusellat l’any 1941. Preguntes: coneixeu algú més de Sorita represaliat durant la posguerra? És gosadia preguntar d’on heu obtingut les dades del Sr. Enric Mampel? Gràcies.

    • Bones! A “Enciclopedia del anarquismo ibérico” de Miguel Íñiguez. Ed. Anselmo Lorenzo. Al local de la CNT Sabadell almenys abans la tenien. En aquesta hi ha nombroses biografies d’anarquistes. La veritat és que desconec el tema sobre repressaliats de Sorita durant la posguerra. També hi ha el “Diccionari biogràfic del moviment obrer als Païssos Catalans” coordinat per Teresa Martínez de Sas i Pelai Pagès i Blanch Ed.UB i publicacions Abadia de Montserrat, 2000. Aquesta web també està molt bé per trobar biografies del moviment obrer fins el 1939: http://www.veuobrera.org/ Salut!

  2. […] va oposar. Altres militants destacats del sector faista de la FLS foren Josep Miquel Clapés, Enric Mampel Martí, Josep Marés Claperols, Josep Claramunt (germà de la coneguda Teresa Claramunt), i Edgardo […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s