Rosas i Vilaseca, Josep

josep-rosas-i-vilaseca-arxiu-simo
Josep Rosas i Vilaseca. Font: Arxiu Històric de Sabadell. Fons de Ricard Simó i Bach

Súria, 10 de setembre de 1891 – Santiago de Xile, 14 de juny de 1968) fou un sindicalista i polític, la seva militància tingué lloc a Sabadell. Era germà del sindicalista Ramon Rosas.

De ben jove, començà a treballar al tèxtil a la colònia Burés del Baix Llobregat, a on la vida i el treball dels obrers estaven totalment controlats, les hores d’oci i fins i tot si el treballador anava a l’església. Els 24 anys, arribà a Sabadell i ja començà a milità a la Federació Local de Sindicats de Sabadell (FLS) adherida a la CNT. Va participar activament a la Vaga General de 1917, en la proclamació de la II República i als fets del 6 d’octubre de 1934 (aixecament de les forces d’esquerres i republicanes contra el govern de dretes de la CEDA). A causa de tots aquests fets va ser detingut i empresonat en nombroses ocasions.

Durant la II República, va ser director del setmanari Vertical, òrgan de premsa de la FLS i es posicionà al costat de Josep Moix a favor dels sindicats d’oposició, que a Sabadell va suposar que la majoria d’afiliats de la poderosa FLS passessin a la UGT, sota el control del PSUC. Fou conseller de Proveïments i president delegat de la Comissió Municipal d’Indústries de Guerra. Poc abans d’acabar la Guerra Civil deixà el càrrec de regidor a l’Ajuntament i s’exilià a França, on passà pels camps de concentració d’Argelers i de Bram. S’exilià amb la família a Xile a finals de 1939, on va morir al 1968 sense haver pogut tornar a Sabadell com volia.

Durant els últims anys de la seva vida a l’exili, Rosas va escriure unes extenses memòries editades per l’Arxiu Històric de Sabadell, titulades El ciutadà desconegut, del Llobregat al Mapocho, on reflexiona sobre la seva vida i la seva militància sindical i política. 

Actualment Sabadell té una Plaça amb el seu nom, situada a la Serra d’en Camaró, a la intersecció de la carretera de Terrassa i el passeig de Can Feu.

________________________________________________________________

Nomenclàtor, Josep Rosas, Plaça de. Ajuntament de Sabadell                                                         <http://coneix.sabadell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=18458&Itemid=118&search=josep%20ro> [Consulta: 30 de gener del 2017].

Marimon, Silvia. “Un regreso con memorias. Los hijos del fallecido sindicalista emigrado, Josep Rosas, presentan su autobiografía”. Reportaje. El País. 21 sep. 2005 <http://elpais.com/diario/2005/09/21/catalunya/1127264854_850215.html> [Consulta: 30 gen.2017].

Santamaria, Antonio. ‘Història de Sabadell’: La fundació del PSUC (1936). iSabadell.cat. 29 de maig del 2016 <http://www.isabadell.cat/sabadell/historia/historia-de-sabadell-la-fundacio-del-psuc-1936/> [Consulta: 30 de gener del 2017].

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s