Bertran Oleart, Miquel

miquel bertran oleart

(Sabadell, 1892 – Mèxic, 1937)

Militant de la CNT. Participà en la vaga general de 1917 i hagué d’exiliar-se una temporada. Assistí al Congrés de Sants, (Barcelona, juny de 1918) en representació dels Rajolers de Sabadell. Fou un dels reorganitzadors de la CNT a Sabadell l’any 1930, després de la dictadura del general Primo de Rivera. Participà en el tercer Congrés Confederal de la CNT com a delegat tèxtil per Sabadell (Madrid, 1931). Fou empresonat després dels fets del 6 d’octubre de 1934, i després el juliol de 1936 va ser nomenat Primer Tinent d’alcalde de la ciutat. L’any 1916 havia dirigit els periòdic “Germinal”, portaveu de la Federació Local de Sindicats (FLS). També dirigí, l’any 1933 el periòdic “Vertical” també portaveu de la FLS de Sabadell. Amb el trencament trentista, es posicionà a favor del seu company i amic Josep Moix, líder dels trentistes a Sabadell, la  Federació Local de Sindicats va ser expulsada de la CNT i aquesta de majoria trentista va passar-se a la UGT.  S’exilià a Mèxic i s’afilià al PSUC.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s