Marés Claperols, Josep

claperols
Josep Marés Claperols. FONT: Arxiu Històric de Sabadell (AHS). Fons Ricard Simó i Bach

Obrer filador i barber. Membre del sindicat de la construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Granollers. A Sabadell va ser un dels principals dirigents del sector de la FAI de la CNT local. Fou regidor municipal en representació de la CNT-FAI (Federació Anarquista Ibèrica) a l’Ajuntament constituït el 17 d’octubre de 1936 i ocupà la conselleria de Treball fins ser-ne expulsat el febrer de 1937. Poc després el 3 de març de 1937 va ser escollit per ocupar la conselleria de Proveïments, fins que arrel dels Fets de Maig de 1937 va ser expulsat del consistori juntament amb els seus companys.

Va lluitar contra el feixisme com a Tinent a la 116 Brigada Mixta. Fou acusat de ser un dels assaltants a les botigues de la ciutat que es van produir just abans d’entrar les tropes franquistes el 26 de gener de 1939. Va ser pres al final de la Guerra i internat al Camp de “Los Almendros” (Alacant) i amb el company Paguero Gil va aconseguir escapar i exiliar-se a França on va acabar sent internat al camp de concentració de Rivesaltes. Posteriorment tornà a Catalunya, concretament a la localitat d’Hostalets de Pierola on treballà de pagès, i més tard retornà a Sabadell avalat per l’alcalde Marcet on es va perdre el seu rastre. El 1990 el seu company d’evasió Paguero Gil el va intentar trobar.


Castells, Andreu. Informe de l’oposició. Vol. IV-VI Sabadell, 1978-1983

Martínez de Sas, Maria Teresa; Pagès i Blanch, Pelai. Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans. Edicions Universitat de Barcelona/Publicacions Abadia de Montserrat, 2000.

DD.AA La II República i la Guerra Civil a Sabadell (1931-1939). Ajuntament de Sabadell, 1986. ISBN 84-5054720-2

1936-1975, los de la Sierra. Dictionnaire des guerrilleros i resistants antifranquistes. MARES CLAPAROLS, José. 28 de maig del 2014 <http://losdelasierra.info/spip.php?article10047>

Hi ha un comentari

  1. […] militants destacats del sector faista de la FLS foren Josep Miquel Clapés, Enric Mampel Martí, Josep Marés Claperols, Josep Claramunt (germà de la coneguda Teresa Claramunt), i Edgardo Ricetti […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s