Vidal Bosch, Rossend

Miliant anarcosindicalista i anarquista, apart de ser un propagandista del sindicalisme també tenia inquietuds artístiques i pedagògiques, sastre de professió. El 1883 residia a Barcelona, el 15 de juny va de defensar la vaga dels sabadellencs en el Congrés Comarcal de Reus. A principis de segle participa en la creació de l’Agrupació Dramàtica Ibsen desde el Centre Fraternal de Cultura de Sabadell, on també era actor. Exercí com a mestre a l’Escola Integral.

El 1904 participà en la creació  de la Federació Catalanobalear de l’Art Fabril i dirigí el seu periòdic, El Trabajo de 1908 a 1909. Representant la Federació Obrera Sabadellenca va assistir al primer congrés de la Confederació Regional de Societats de Resistència -Solidaritat Obrera (Barcelona 6-8 de setembre de 1908), on va fer la proposició per tal que les votacions es fessin per delegats i no per societats, que era com disposava la convocatòria del congrés. El mateix 1908, s’enfrontà als carrers amb els lerrouxistes i proposà declarar el periòdic lerrouxista El Progreso, com enemic de la classe treballadora i així s’aprovà en assemblea el març del 1909. President de la Federació Obrera i destacat organitzador de la Vaga de 1909 a Sabadell, “la setmana tràgica”, motiu pel qual va haver d’exiliar-se a França, allà, va escriura a L’Humanité, sota els pseudònim de Magín Vidal Ribas, també va escriure a Acción de París, sobre la setmana tràgica, i col·labora en El Obrero Moderno d’Igualada. Assentat a Reims i París, desde l’exili va preparar la reaparició de El Trabajo. Tornà a Sabadell al 1914 i intervení en la fracassada Vaga de 1916. Els seus últims anys de vida, els visqué treballant de sastre a Barcelona.

_________________________________________________________________

Veu Obrera: http://www.veuobrera.org/index01.htm

Enciclopedia histórica del anarquismo español. Tomo II. Miguel Iñiguez, Asociación Isaac Puente, 2008

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s