Miquel Clapés, Josep

 Sabadell 1851-1933

Teixidor i i anarcosindicalista, participà en el moviment obrer internacionalista de 1869-74 a Sabadell. Sovint s’hostatjà a casa del ceramista Marian Burguès. Quan el 1870 es constituí la secció espanyola de la AIT s’integrà al secretariat local. Fou un dels organitzadors de la Vaga de les set setmanes de 1882 a favor de les 8 hores, de l’Ateneu Obrer al 1883 i el setembre del mateix any va constituir la Lliga Anticlerical Monti Tognetti. Participà en la preparació del primer de maig l’any 1890 i en les següents vagues per commemorar al primer de Maig a Catalunya. Fou detingut a Montjuïc arran de l’atemptat del carrer dels Canvis Nous (1896). En contacte amb Francesc Ferrer i Guàrdia.

A partir de 1904 fou un dels organitzadors de la Federació catalanobalear de l’Art Fabril. Fou el delegat de Solidaritat Obrera al Congrés de la CGT francesa a Marsella (1908) i tingué una participació destacada en els conflictes de la Setmana Tràgica (1909). Ja com a militant de la CNT, Participà a la Vaga General de 1917 i fou detingut, quedant-li mig cos avall paralitzat  a causa de les pallisses que va rebre. Salas Busquets, un fabricant amic seu, afiliat al CRF li comprà un teler perquè pugués treballar desde casa. Tot i això continuà lluitant per unes condicions lliures pels obrers, sent detingut l’any 1920, en plena repressió contra l’anarcosindicalisme (sindicat lliure i llei de fugues). Durant la II República milità al Sindicat Unic d’Oficis Diversos de la CNT de Sabadell.

_________________________________________________________________

http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0042667.xml

https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Miquel_i_Clap%C3%A9s

Diccionari biogràfic del moviment obrer als Païssos Catalans:

https://books.google.es/books?id=vSiTVhCBM2UC&pg=PA905&dq=Josep+Miquel+Clap%C3%A9s&hl=es&sa=X&ei=yViIVZ3ZLoH6UIjYgeAJ&ved=0CCQQ6AEwAA#v=onepage&q=Josep%20Miquel%20Clap%C3%A9s&f=false

Castells, Andreu.Informe de la oposició IV. Del terror a la II República 1918-1931. Editorial Riu Tort, Sabadell 1976-1979.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s