Grau i Tarruell, Joan

Sabadell, 10 de febrer de 1934

2016-06-30 18.52.55 (1)
FONT: Arxiu Històric de Sabadell (AHS). Fons Ricard Simó i Bach

Empresari tèxtil, Tinent d’Alcalde de Cultura del 1967 al 1974, i regidor per CiU

Fill de l’empresari tèxtil Andreu Grau i Molins (empresa Grau S.A) i de Maria Tarruell i Canalias. Es casà amb la sabadellenca Silvia Bedós i Boix i tingueren cinc fills.

Estudià a l’Escola Pia  i després va fer el Batxillerat als Jesuïtes de Sant Ignasi a Sarrià. Es va llicenciar com Advocat a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona al 1956.

Fou promotor i professor de l’Escola de Secretariat de Sabadell i més tard president de l’Institut Sallarès i Pla d’Estudis Tècnics, Econòmics i Socials. Exercí de Vocal de la Junta directiva del Gremi de Fabricants de Sabadell. Fou conseller de la Mútua Sabadellenca d’Accidents de Treball i Malalties, càrrec que exercí fins 1967, durant el qual aquesta entitat creà la Clínica Santa Fe. Fou nomenat Vocal de districte i President de la Cambra Oficial de Comerç i de la Industria de Sabadell.

Va continuar la saga familiar tèxtil amb l’empresa   situada també al Riu Ripoll fins l’any 2009, però al municipi de Castellar del Vallès, a 2,5km travessant Castellar del Vallès direcció Sant Llorenç Savall. Fou imputat pel “Cas Estevill”, acusat de factures falses, però el Jutge va acabar declarant el sobreseïment lliure. El “Cas Estevill” investigava les possibles extorsions a empresaris de Terrassa i rodalies relacionades amb l’ex jutge Estevill i el cas Casoldapsa-Phoscao, que va significar el pagament de 25 milions de pessetes en una compte controlada pel testaferro d’ Estevill en el banc Darier, Hentsch et Cie. de Ginebra (1).

Durant el franquisme, va ser nomenat pel batlle Josep Burrull com a Tinent d’Alcalde de Cultura el 5 de febrer de 1967, càrrec que va exercir fins el 3 de febrer de 1974. Durant el seu mandat es construí el primer centre pilot experimental d’EGB a Campoamor-Espronceda. En democràcia, es va presentar com a cap de llista de Convergència i Unió (CiU) (2), així com va figurar a les llistes de CiU tant a  eleccions municipals (3) com a autonòmiques (4).


Simó i Bach, “EVOCACIÓ La nissaga dels Grau (i II)”. Diario de Sabadell,  (21 de maig de 1987), p.13.

(1) El juez del “caso Estevill” investiga extorsiones en empresas de Terrassa

(2) Joan Grau i Tarruell cap de llista de CiU a l’Ajuntament de Sabadell al 1987

(3) Joan Grau i Tarruell núm.26 a les llistes de CiU a l’Ajuntament de Sabadell al 2007

(4) Joan Grau i Turruell núm. 47 a les llistes de CiU al Parlament de Catalunya al 1992

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s