Carrer i monument a Zamenhof: Sabadell ciutat esperantista

Sabadell va ser la primera ciutat europea que va dedicar un carrer al fundador del esperanto (1). El 1912, amb motiu del 25è aniversari de l’esperanto, l’ajuntament va decidir canviar el nom de la Ronda Nord pel de Ronda Zamenhof.

El monument a Zamenhof es troba situat a l’illeta en la confluència de la Ronda de Zamenhof, el carrer del Pare Rodès i el carrer de Sant Vicenç. Va ser inaugurat al 1989 per iniciativa del Centre Esperantista de Sabadell.  Està format per quatre peces de diferents alçades, de forma semicircular, ubicades de manera que conformen una mena de cercle discontinu. La de més alçada té un estel de cinc puntes foradat a la superfície. Les quatre peces estan situades dins d’un triangle delimitat per llambordes i recobert de còdols.  El disseny del monument anà a càrrec dels alumnes de l’Escola Illa i el projecte arquitectònic és de Rosa Martínez. El retrat en bronze de Zamenhof és d’Adolf Salanguera. 

800px-Sabadell._Monument_a_Zamenhof
800px-Sabadell._Monument_a_Zamenhof._Placa
Monòlit situat al terra del monument amb una placa en bronze i la inscripció dedicatòria i amb el rostre també en bronze del creador de l’esperanto

Sabadell va ser una de les primeres ciutat on es va promocionar l’esperanto, actualment encara existeix el Centre d’Esperanto de Sabadell. Per veure la història de l’esperanto a la ciutat consultar el següent article:   

‘Els orígens del moviment esperantista (1906)’ HISTORIA Isabadell, Antonio Santamaria. 11 de març del 2018. <https://www.isabadell.cat/sabadell/historia/els-origens-del-moviment-esperantista-1906/>


(1) ‘Sabadell va ser la primera ciutat europea que va dedicar un carrer a Ludwick Zamenhof’ Mireia Sans. SOCIETAT. Ràdio Sabadell, 28 de març del 2017. <https://radiosabadell.fm/noticia/sabadell-va-ser-la-primera-ciutat-europea-que-va-dedicar-un-carrer-ludwick-zamenhof>

‘A Zamenhof’ Monuments commemoratius de Catalunya <https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=373>

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s