Royo Soler, Ricardo

Sabadell 17 de novembre de 1923 – 6 de juliol de 2001

Ricardo Royo Soler. Arxiu Històric de Sabadell, fons Ricard Simó i Bach

Últim alcalde franquista de la ciutat, exercint com a batlle accidental de març de 1976 a abril de 1979

Fill de Ramon Royo i Robles, natural de Segorb (Castelló) i de Francesca Solé i Pratginestós de família sabadellenca.

Va estudiar el col·legi dels germans Maristes de Sabadell, fins l’any 1936 en què a causa de la Guerra Civil, es va canviar al col·legi Mercantil. Posteriorment, va completar cinc cursos de l’especialitat tèxtil a l’Escola Industrial de Sabadell, i va treballar a un parell d’empreses tèxtils fins que l’any 1949 amb el seu pare i el seu germà, van crear una empresa familiar de fabricació de teixits de panyeria.

L’any 1950 va casar-se amb Maria dels Àngels Manent Tarrats, nascuda a Mataró però pràcticament de Terrassa ja que hi vivia des de que tenia un any. Amb la qual tingué dos fills, Ricard i Josep.

Formà part de diverses juntes d’entitats sabadellenques:

Vicepresident del Cercle Sabadellès i posteriorment en va haver d’assumir la presidència a causa de la dimissió del titular, en un moment complicat per l’entitat, ja que es trobava en litigi amb l’acadèmia de Belles Arts.

Formà part de la junta directiva del Gremi de Fabricants de 1967 a 1975, i en representació a aquest càrrec, l’any 1971, va accedir al consistori de l’ajuntament de Sabadell. Al cap de 3 anys, el 1974 amb la renovació parcial perceptiva del consistori, se’l nomenà primer tinent d’alcalde dins la delegació d’hisenda.

L’any 1976, al mes de febrer i durant la vaga general del metall, per renúncia del batlle Josep Burrull, va accedir a l’alcaldia al març, sempre i fins el final com a alcalde accidental. En una entrevista a TeleXpress, va denunciar que havia demanat 19 vegades la seva renúncia davant les autoritats superiors, però mai va ser acceptada; que els ajuntaments formaven part del sistema anterior, i que ell i els regidors es trobaven sols:

“nosotros no pintamos nada”, “en el fondo somos unos parias” (1)

Durant els anys 1977 i 1978 va ser president de la Mancomunitat Sabadell-Terrassa. També durant el seu càrrec va haver de fer-se càrrec dels actes de celebració del centenari de la ciutat, així com de la crisi del sector tèxtil.

Ricardo Royo dirigint-se als ciutadans de Sabadell en motiu del centenari de la ciutat

Durant els seu mandat, va separar-se de fer qualsevol declaració de cap tendència política o ideològica, per tal de no complicar els moments cap a la transició. Després de les primeres eleccions municipals democràtiques va deixar el càrrec, que ocupà el guanyador d’aquestes, Antoni Farrés (PSUC), deixant l’alcaldia el 18 d’abril de 1979. Durant la seva primera roda de premsa, Antoni Farrés va declarar: “Queremos fomentar la industria y el pleno empleo”, sobre els funcionaris municipals: “no habrán depuraciones… aunque los fraudes irán al juzgado” (2)

Ricardo Royo, alcalde accidental, comentant les eleccions amb el futur alcalde Antoni Farrés . Portada del Diario de Sabadell, any III-Núm. 285, 5 d’abril de 1979

El 25 de maig de 1979 va ser nomenat Prohom del Gremi de Fabricants (3), i a títol pòstum jo va ser Francesc Monràs, Director General del Banc Sabadell. La distinció de prohom era honorífica i es premiava la tasca a favor de la ciutat i del tèxtil en general. El 31 de maig es va fer un homenatge amb un sopar a Ricardo Solé Royo al restaurant de Can Font.


(1) “Sustituyendo a Burrull y tras dos años en el frente del Ayuntamiento. El alcalde de Sabadell ha dimitido 19 veces” Ángel Lacalle. TeleXpress, Catalunya. 14 de setembre de 1978

(2) Primera rueda de prensa de A. Farrés. QUEREMOS FOMENTAR LA INDUSTRIA Y EL PLENO EMPLEO. Diario de Sabadell, any III-Núm.285 5 d’abril de 1979

(3) “RICARD ROYO DISTINGIDO COMO”PROHOM DEL GREMI”. IGUAL DISTINCIÓN, A TÍTULO POSTUMO, A FRANCESC MONRAS”. Diario de Sabadell. Dissabte 26 de maig de 1979 (pàg.3)

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s