Granollers, 7 de setembre de 1916 – 30 de març de 1967

De professió químic tintorer. Els seus pares eren Esteve Guri Tàpies (mor el 30 d’octubre de 1938), i Teresa Toneu Pallàs. Va néixer a Granollers però es va traslladar a Sabadell amb la família per motius laborals. Era el cinquè de sis germans: Emília, Josep, Rosita, Maria, Isidre i Maria Teresa.

Amic íntim i company de Joan Bistuer a la 2ª companyia quart batalló de la 43ª divisió comandada per Valentí González –el Campesino-. El 22 de juliol de 1937, un any després d’haver començat la Guerra Civil espanyola, Isidre Guri, als seus 20 anys, s’incorpora a files de l’exèrcit republicà, desertant i tornant Sabadell durant l’ocupació de Lleida als voltants del 3 d’abril de 1938, període que va estar tancat a casa fins la caiguda de Catalunya el 10 de febrer de 1939, fet que l’impedeix assistir a l’enterrament del seu pare. Va ser en aquest període de reclusió dins de casa que va escriure la crònica Foc! Homes! Fang! Existeixen dues versions d’aquesta, una amb els noms originals i l’altre amb pseudònims per no posar en perill les persones que hi apareixen.

Va ser transcrit contemporàniament i amb criteris filològics per Montse Fernández Villanueva i ocupa 115 pàgines. Va buscar patrocinadors per publicar-lo però no se’n va sortir, l’AHS en té la primera transcripció.

Deserció i vida després de la Guerra Civil. A Sabadell es casà amb Josefa Coca Sanvicente l’any 1945, tenint un únic fill, Carles Guri Coca.

Memòria i família. El 2003, el seu nét, Antoni Guri i Comallonga, va cedir en préstec a l’AHS el dos quaderns originals que va escriure durant la guerra civil i inicis del franquisme. Es tracta de dues versions, una amb els noms originals i una altre amb els noms canviats per no posar en perill la gent que hi surten.

Portada de les seves memòries novel·lades, 1938-1939 ( AHS)

Exposició: “CARTES, DIETARIS I MEMÒRIES DE GUERRA I POSTGUERRA. (1936-1945)”. Museu d’Història de Sabadell (MHS) <http://museus.sabadell.cat/mhs/exposicions-temporals-museu-historia/actuals/1459-cartes-dietaris-i-memories-de-guerra-i-postguerra-1936-1946> 1/9/2021-30/1/2022

Arxiu Històric de Sabadell (AHS):

  • Quaderns del diari de la guerra civil espanyola d’Isidre Guri Toneu, i transcripció d’aquests.
  • Explicació de Martí Marín Corbera. Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica. Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: