1896-1945

President del Centre Republicà Democràtic Federal de Can Rull i de la Comissió Pro Escola de Can Rull i Vicesecretari local del Partit Republicà Democràtic Federal

Fill de Jaume Òssul i de Francesca Crusafont Domènech. Muntador mecànic tèxtil1. En el padró del 31 de desembre de 1900 (quan Jaume tenia 4 anys) consta que vivia al número 27 del carrer d’en Font (conegut popularment com el carrer dels Gitanos), amb la seva mare, sis oncles (Isidre, Vicenç, Enric, Ferran, Elvira i Rosa) i els avis, Agustí Crusafont Valls i Teresa Domènech Utset (ell, de Sabadell; ella, de Granera -Moianès-)2.

Molt actiu en els cercles republicans de Sabadell, especialment a Can Rull. En aquesta barriada s’hi va construir una casa, com altres sabadellencs compromesos amb la causa republicana com els germans Joan i Josep Miralles i Orrit (alcalde de Sabadell durant la II República, entre el 29 de maig de 1936 i el 17 d’octubre de 1936 ) o Abdó Mimó, entre d’altres3. A Can Rull, també s’hi va fer una torre d’estiueig el president Lluís Companys l’any 1928, en el seu cas per passar els estius amb la família gaudint del bosc i de l’ambient republicà de la zona4.

Va ser President de la Comissió Pro Escola de Can Rull i participà en la inauguració d’aquesta, anomenada Escola Unitària del Bosc de Can Rull (actualment Centre d’Adults) el 3 de març de 1933.5 El 5 de març de 1933 el President Macià hi va col·locar la primera pedra.6

Escola de Can Rull, actual Centre d’Adults (AHS)

El besnét de Jaume Òssul, Marc Serrano i Òssul-Crusafont, i la seva tieta àvia, Isabel Òssul i Pino, van intervenir en l’acte d’homenatge a la Masia de Can Rull en motiu del 81è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys.7 On el van recordar com a membre del Cercle de Companys a Sabadell i llegiren a quatre mans la crònica que “El Poble” va fer el 7 de setembre de 1932 de la inauguració del centre republicà de Can Rull que presidia Jaume Òssul.

Va ser un dels 138 sabadellencs detinguts pels fets d’octubre de 1934, només un d’ells es va salvar de la condemna, Jaume va ser empresonat al vaixell “Ciudad de Cádiz”8

L’1 de juny de 2022 es van inaugurar dos espais de memòria a la ciutat, l’Escola Pública de Can Rull, que va ser la primera escola pública mixta de la ciutat9 i la placa a Francesc Macià al carrer de Gràcia.10

Testimoni de Teresa Mas, exalumna de l’Escola de l’Escola de Can Rull (1934), on parla de la seva experiència positiva a l’escola i de com aquesta va fer un gir amb la victòria dels nacionals, els professors van haver d’exiliar-se i l’educació va canviar totalment: “Va arribar un dia que abans d’asseure’ns a la cadira havíem de resar i després aixecar la mà, quan ens feien cantar el Cara el sol. Així cada dia, matí i migdia”.

Intervenció de Genís Ribé, tècnic del Museu d’Història de Sabadell: “L’escola va néixer gràcies a l’esforç i la demanda de la Comissió pro Escola de Can Rull, presidida per Jaume Òssul i Crusafont, dirigent veïnal del Centre Republicà Democràtic Federal de Can Rull, que tenia la seu a l’antic bar de l’Abdó Mimó, bar Parque després, i que molts veïns i veïnes d’aquí ja vau arribar a conèixer. Aquí aquest promotor, el Jaume Òssul, i tot un estol de veïns i veïnes d’aquesta naixent ciutat jardí de Can Rull, no van escatimar esforços fins que van aconseguir que la bastissin, que la construïssin. D’aquest assoliment, se’n van beneficiar els infants i la població creixent de Can Rull, de la Serra d’en Cameró i de les masies i les cases de pagès d’aquest rodal. (…) Ens podem preguntar què, qui i com s’ensenyava en aquesta escola; deixem, primer, que ens ho expliqui un testimoni significat i de primera mà, que, malauradament, avui, ja no es troba entre nosaltres: donarem veu a la Isabel Òssul Pino, filla de Jaume Òssul i exalumna de l’escola; després, la Teresa s’aixecarà i ens explicarà els seus records. (…) Donarem veu, doncs, a la Isabel, perquè ens expliqui els seus records d’aquesta escola; la vam poder entrevistar al novembre. (…) Deixarem aquí, de moment, el seu testimoni. La Isabel va escriure les seves memòries; les va recollir en un autoescrit seu que va titular ‘Retalls de la meva vida’; les va autoeditar per a la família l’any 2005 i ens en va donar un exemplar al museu i a l’arxiu. [N’hi] ha un fragment que vull significar i vull llegir amb paraules seves. (…)”

Lourdes Ciuró i Marta Morell a Ràdio Sabadell sobre l’Escola del Bosc de Can Rull, promoguda per Jaume Òssul Crusafont – Marc Serrano i Òssul – Podcast en iVoox


1 ‘Partits i entitats recorden el president Companys 81 anys després del seu afusellament’. radiosabadell.fm. Aleix Graell. 15 d’octubre de 2021 <https://radiosabadell.fm/noticia/partits-i-entitats-recorden-el-president-companys-81-anys-despres-del-seu-afusellament>

2 Padró del 31 de desembre de 1900 (AHS)

3 Vallesos, núm. 10. Tardor-Hivern 2015/2016. Genís Ribé (text), fotografies (AHS) <https://vallesos.cat/10/patrimoni/593ac7cd>

4 ‘El dia que Lluís Companys es va fer una casa a Can Rull. Nació Digital, Sabadell, 8 d’octubre de 2015. Albert Segura <https://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/3241/dia-lluis-companys-es-va-fer-casa-can-rull>

5 ‘Revista de Sabadell’, 5 de març del 1933 (AHS)

6 ‘Sabadell amplia els espais de memòria històrica’ Diari de Sabadell. Manel Camps, 1 de juny de 2022<https://www.diaridesabadell.com/2022/06/01/espais-memoria-historica-sabadell/>

7 ‘Partits i entitats recorden el president Companys 81 anys després de la seva mort’. radiosabadell.fm. 15 d’octubre, 2021 <https://radiosabadell.fm/noticia/partits-i-entitats-recorden-el-president-companys-81-anys-despres-del-seu-afusellament>

8 López Esteve. Manel. Pròleg de Josep Fontana. Els fets d’octubre de 1934. Editorial Base, 2013.

9 ‘Sabadell amplia els espais de memòria històrica’ Diari de Sabadell. Manel Camps, 1 de juny de 2022<https://www.diaridesabadell.com/2022/06/01/espais-memoria-historica-sabadell/>

10 ‘L’escola d’adults de Can Rull i la placa de Francesc Macià, nous espais de memòria’. radiosabadell.fm. Karen Madrid, 1 de juny de 2022

<https://radiosabadell.fm/noticia/lescola-dadults-de-can-rull-i-la-placa-de-francesc-macia-nous-espais-de-memoria>

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: