1896-1945

Jaume Òssul. FONT: Marc Serrano Òssul-Crusafont

President del Centre Republicà Democràtic Federal de Can Rull i de la Comissió Pro Escola de Can Rull i Vicesecretari local del Partit Republicà Democràtic Federal

Fill de Jaume Òssul i de Francesca Crusafont Domènech. Muntador mecànic tèxtil (1). En el padró del 31 de desembre de 1900 (quan Jaume tenia 4 anys) consta que vivia al número 27 del carrer d’en Font (conegut popularment com el carrer dels Gitanos), amb la seva mare, sis oncles (Isidre, Vicenç, Enric, Ferran, Elvira i Rosa) i els avis, Agustí Crusafont Valls i Teresa Domènech Utset (ell, de Sabadell; ella, de Granera -Moianès-). (2)

Molt actiu en els cercles republicans de Sabadell, especialment a Can Rull. En aquesta barriada s’hi va construir una casa, com altres sabadellencs compromesos amb la causa republicana com els germans Joan i Josep Miralles i Orrit (alcalde de Sabadell durant la II República, entre el 29 de maig de 1936 i el 17 d’octubre de 1936 ) o Abdó Mimó, entre d’altres. (3) A Can Rull, també s’hi va fer una torre d’estiueig el president Lluís Companys l’any 1928, en el seu cas per passar els estius amb la família gaudint del bosc i de l’ambient republicà de la zona. (4)

Va ser President de la Comissió Pro Escola de Can Rull i participà en la inauguració d’aquesta, anomenada Escola Unitària del Bosc de Can Rull (actualment Centre d’Adults) el 3 de març de 1933. (5)

Escola de Can Rull, actual Centre d’Adults (AHS)

El besnét de Jaume Òssul, Marc Serrano i Òssul-Crusafont, i la seva tieta àvia, Isabel Òssul i Pino, van intervenir en l’acte d’homenatge a la Masia de Can Rull en motiu del 81è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. (6) On el van recordar com a membre del Cercle de Companys a Sabadell i llegiren a quatre mans la crònica que “El Poble” va fer el 7 de setembre de 1932 de la inauguració del centre republicà de Can Rull que presidia Jaume Òssul.

Va ser un dels 138 sabadellencs detinguts pels fets d’octubre de 1934, només un d’ells es va salvar de la condemna, Jaume va ser empresonat al vaixell “Ciudad de Cádiz” (6)


(1) Graell, Aleix. “Partits i entitats recorden el president Companys 81 anys després del seu afusellament”, 15 d’octubre de 2021 <https://radiosabadell.fm/noticia/partits-i-entitats-recorden-el-president-companys-81-anys-despres-del-seu-afusellament>

(2) Padró del 31 de desembre de 1900 (AHS)

(3) Vallesos, núm. 10. Tardor-Hivern 2015/2016. Genís Ribé (text), fotografies (AHS) <https://vallesos.cat/10/patrimoni/593ac7cd>

(4) ‘El dia que Lluís Companys es va fer una casa a Can Rull. Nació Digital, Sabadell, 8 d’octubre de 2015. Albert Segura <https://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/3241/dia-lluis-companys-es-va-fer-casa-can-rull>

Article de “El Poble”del 7 de setembre de 1932: ‘A Can Rull Inauguració d’un centre federal’ Memorial a Lluís Companys a Sabadell’ (AHS)

(5) «Revista de Sabadell», 5 de març del 1933 (AHS)

(6) ‘Partits i entitats recorden el president Companys 81 anys després de la seva mort’. radiosabadell.cat. 15 d’octubre, 2021 <https://radiosabadell.fm/noticia/partits-i-entitats-recorden-el-president-companys-81-anys-despres-del-seu-afusellament>

(7) López Esteve. Manel. Pròleg de Josep Fontana. Els fets d’octubre de 1934. Editorial Base, 2013.

Annex 2. RELACIÓ DE DETINGUTS I EMPRESONATS PER LA INSURRECCIÓ D’OCTUBRE ENTRE OCTUBRE DE 1934 I GENER DE 1935 (Pàg. 173, escrit incorrectament com a “Jaume Ossut Crucefont”)

By Arnau Berenguer

Llicenciat en Història per la UAB, 2014. Interessat en historia contemporània, història social, local i del moviment obrer, ideologies (liberalisme, conservadorisme, corrents socialistes,etc.) feixisme, comunisme, societats de postguerra i temes d'actualitat (política, sindicalisme, societat, comunicació i xarxes socials, geoestratègia internacional, postmodernisme, "magufisme"). També interessat en altres coses, com menjar bé, muntanyisme, mems i gats.

Leave a Reply

%d bloggers like this: