Sanmiquel i Planell, Josep Miquel

Sabadell, 9 de febrer de 1920 – 10 d’agost de 2010

Fill d’empresaris de la indústria tèxtil, estudià primària als Escolapis de Sabadell, posteriorment, estudià comerç a l’Acadèmia Miralles de la mateixa ciutat i dos cursos durant el 1936 i 1940 equivalents a la llicenciatura d’economia a l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de Barcelona. Formà part del grup promotor del Club Racó de Sabadell que pertanyia i pertany a l’Opus Dei, juntament amb Joan Argemí i Fontanet i Joan Gambús. Participà a les activitats de la Parròquia Concepció i d’Acció Catòlica.

La seva militància política tingué lloc durant el franquisme, va militar al Frente de Juventudes des del 1939 i a Falange des del 1941, fou conseller local del Movimiento i tinent d’alcalde i delegat de Cultura entre 1946 i 1951. En l’àmbit empresarial, va ser  un dels creadors de les Agrupacions Professionals Narcís Giralt o l’Institut Sallarès i Pla per a formar joves empresaris tèxtils, que es va fundar el 1947, secretari del Patronat de l’Escola de Comerç, així com l’encarregat de la càtedra de legislació mercantil espanyol fins al 1951.

Participà en nombroses entitats de la ciutat, com la Fundació Bosch i Cardellach, exercí com a president de l’Acadèmia de Belles Arts de 1967 a 1972, president de la Junta Gestora del Centre d’Esports Sabadell i Conseller d’Honor del Club Natació Sabadell. Així mateix, com he dit anteriorment, participà activament en organitzacions catòliques com el Club Racó de Sabadell, Acció Catòlica, i fundà l’Associació Caps de Casa per defensar els valors familars, posteriorment aquesta associació esdevindria el Cercle d’Estudis Sabadell. Desde el 1980 va exercir com a professor de tecnologia i ètica durant quinze anys al Centre d’Estudis Ramar 2.

La seva influència a la ciutat, no es va aturar durant els  últims anys de la seva vida, i tot i el seu passat franquista, rebé diversos guardons com el premi Cambra al Mèrit Empresarial el 2003, el premi Tenacitat 2003 de les Agrupacions Professionals Narcís Giralt, i la Medalla de la Ciutat al Mèrit Educatiu de l’Ajuntament de Sabadell. D’altra banda,  participà en diversos mitjans de comunicació locals com la ràdio, la televisió i el Diari de Sabadell. Al morir va cedir la seva col·lecció d’obres als museus municipals de Sabadell.

__________________________________________________________

Alavedra Bosch, Josep. Josep Miquel Sanmiquel, un home de Sabadell (1920-2010). Comissió Homenatge a Sanmiquel, 2011. p.86

Luque, Miquel.A. Sabadell ret homenatge a un exregidor franquista. El Punt Avui (20 d’octubre del 2011).<http://www.elpuntavui.cat/ma/article/2-societat/5-societat/465592-sabadell-ret-homenatge-a-un-exregidor-franquista.html> [Consulta 8 d’octubre del 2016]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s