Albareda Masip, Ramon

albareda

(Carbesí, 20 de gener de 1885 – Sabadell, 11 de setembre de 1956)

Va néixer en una família pagesa humil i molt nombrosa de Carbesí, poble de la comarca de l’Anoia, es traslladà a Sabadell de jove, on exercí de jardimer. Durant la II República militava al Cercle Tradicionalista, amb seu a la Via Massagué, 34. Tot i que mai va ser una entitat gaire nombrosa si que tenia una llarga trajectòria a la ciutat desde finals del segle XIX, molts dels seus membres havien actuat com a rebenta-vagues del Sindicat Lliure, era  partidària de la monarquia i d’un catolicisme de caràcter integrista. Va ser l’únic grup local clarament compromès amb el cop d’estat del 18 de juliol.

Amb la victòria franquista, va ser alcalde de Sabadell del 15 d’octubre de 1939 al 31 de maig de 1940. Fou regidor durant la restauració i la “Dictablanda”. Participà a la sublevació de Sant Andreu del 18 de juliol però aconseguí escapà de ser afusellat en una cuneta. S’ocultà durant tota la guerra, ocupà interinament l’alcaldia amb la col·laboració de José Vidal Casulleras – comerciant molt vinculat a la Caixa d’Estalvis de Sabadell i empresonat per quintacolumnista- i Esteban Font Sabater-també excaptiu.

 

_________________________________________________________________

Marin, Martí: Els Ajuntaments Franquistes a Catalunya (Política i administració municipal 1938-1979). Lleida. ed.Pagès. Col.lecció Seminari,12.
<https://ddd.uab.cat/pub/ppc/tiecri/tiecri_a1956n30.pdf>

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s