Albareda Masip, Ramon

Carbesí, 20 de gener de 1885 – Sabadell, 11 de setembre de 1956

albareda
Ramon Albareda i Masip. Diario de Sabadell, Jueves 7 de enero de 1988. “EVOCACIO”, 13, Ricard Simó i Bach

Va néixer en una família pagesa humil i molt nombrosa de Carbesí, poble de la comarca de l’Anoia, es traslladà a Sabadell de jove, on exercí de jardiner. Es va casar amb Josepa Vidal i Reus i tingué dues filles: Ramona i Francesca.

Milità al Partit Tradicionalista (carlistes) tota la vida, la seu del Cercle Tradicionalista es trobava a  la Via Massagué, 34; també pertanyia al sometent local. Tot i que el Cercle Tradicionalista mai va ser una entitat gaire nombrosa si que tenia una llarga trajectòria a la ciutat des de finals del segle XIX, molts dels seus membres havien actuat com a rebenta-vagues del sindicat lliure, era  partidària de la monarquia i d’un catolicisme de caràcter integrista. Va ser l’únic grup local clarament compromès amb el cop d’estat del 18 de juliol.

Fou regidor durant la restauració i la “Dictablanda”. Participà a la insurrecció de Sant Andreu del 18 de juliol de 1936 i va ser detingut per membres de la FAI i traslladat a Sabadell, quan l’anaven a afusellar a la carretera de Terrassa, a prop de Can Viver de la Serra, va aconseguir escapar i s’ocultà a casa d’uns amics del barri de Sant Andreu de Barcelona durant tota la guerra (1). Amb la victòria franquista s’incorporà com a tinent d’alcalde de Sabadell, el cap de tres mesos va substituir com a alcalde accidental al Dr. Esteve Maria Relat, exercint com a batlle de la ciutat del 15 d’octubre de 1939 al 31 de maig de 1940 (2), amb la col·laboració de Josep Vidal Casulleras (que el va substituir a l’alcaldia) -comerciant tèxtil molt vinculat a la Caixa d’Estalvis de Sabadell i empresonat per quintacolumnista- i Esteban Font Sabater, també ex-captiu (3).


Arxius Històric de Sabadell (AHS), Fons Ricard Simó i Bach

(1) Deu Baigual, Esteve. La Guerra Civil a Sabadell 1936-1939. Repressió, conflicte intern i obra social en la reraguarda. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2018 (pàg. 12).

(2) «Noticiario». Tiempos Críticos. Dios-Patria-Fueros-Rey. Núm.30, 1956. (pàg. 4).

(3) Marin, Martí: Els Ajuntaments Franquistes a Catalunya (Política i administració municipal 1938-1979). Lleida. Ed.Pagès. Col.lecció Seminari,12. (pàg. 512).

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s