Sabadell, 2 de desembre de 1919 – 16 de desembre de 2011

“Sabadell”, 17 de desembre de 1960

Militant carlista i regidor de l’Ajuntament de Sabadell

Fill de Josep Arnella Salvans i Josepa Bis Aymami. Josep Arnella Salvans (Sabadell, 19 de desembre de 1887 – 11 de gener de 1947) havia sigut Tinent d’Alcalde després dels “Fets d’Octubre de 1934” amb l’alcalde Josep Germà i regidor fins la Guerra Civil. Tenia un germà bessó que es deia Joan, també militant carlista.

De professió Tècnic Tèxtil, càrrec que desenvolupava a una empresa local. Durant la Guerra Civil va servir al Bàndol Nacional sota les ordres del Capità Antonio Losada que dirigia la Quinta Columna. Més endavant va ser detingut a Terrassa però va aconseguir escapar i va passar a amagar-se a Barcelona fins l’entrada de les tropes nacionals. De seguida es va presentar davant els Requetès com a voluntari sent destinat a serveis de guàrdia i passant per diferents càrrecs.

Guia del Requetè de Miquel Arnella. Amb la Verge de Montserrat “la moreneta”, la creu de Borgonya dels carlistes i les muntanyes de Montserrat (AHS)
Una de les cançons que apareixen. a la Guia del Requetè (AHS)

El 5 de març de 1945, es va casar amb Antonia Bertran Ubachs, amb qui tingué dos filles. Vivia al carrer Convent, 110. Regidor de l’Ajuntament franquista de Sabadell als anys 50 i 60.

El 3 d’octubre de 1957, el Delegat Nacional dels Requetès, Luís G. Costa el nomena Cap Local i Comarcal d’aquests (havia sigut “Pelayo” dels Requetès abans del cop militar del 18 de juliol de 1936). Formava part de diverses assocacions i publicacions tradicionalistes i nacionalistes espanyoles:

  • Cap Local i President de la “Congregación Mariana de San Luís”.
  • Vocal de la “Asociación Cultural Italo-Hispánica Cristóbal Colón”, aquesta associació defensava la hispanitat dels territoris conquerits d’Amèrica i feia homenatges als seus principals conqueridors i dates clau de les conquestes. El seu fundador era Cristóbal Colón de Carvajal y Maroto, que segons deien era descendent de Cristóbal Colón i que va ser assassinat per ETA el 1986.
  • President Local del “Círculo Cultural Juan Vázquez de Mella”. Associació que difon la ideologia i història del carlisme tradicionalista conservador.

Va ser subscriptor de la revista dretana la “Razón Española”, fundada el 1983. Practicant de tir i de futbol, va formar part de l’associació “Tiro Nacional” en representació de Sabadell i soci del Club de Futbol Creu Alta.


Arxiu Històric de Sabadell (AHS) Fons Ricard Simó i Bach

Arxiu personal Miquel Arnella

Data de defunció: https://www.rememori.com/esquelas/barcelona/page:15003/sort:Obituary.name/direction:asc

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d