El Vapor Turull

Vapor tèxtil construït l’any 1849 a càrrec del cacic local Pere Turull i Sallent. La part del complex que queda dempeus es troba al carrer creueta. Si han plantejat diversos projectes per part de l’Ajuntament, primer es va proposar com a nova seu de la corporació municipal, posteriorment com a museu, ambdós projectes van ser finalment desestimats i el Vapor es troba abandonat.

DSC_4903
Estat actual del Vapor Turull, façana de darrere del carrer creueta (Pàrquing Creueta)
El principi al vapor disposava de tres quadres: una de planta baixa, una altra de planta baixa i dos pisos, i una tercera de quatre plantes. El 1993 ja només se’n conservaven les dues primeres quadres -la del carrer creueta i una altra pròxima al carrer Sant Josep-.
El Vapor va ser construït per l’arquitecte Rafael Estany a mitjans del segle XIX per encàrrec de Pere Turull i Sallent, un dels principals empresaris tèxtils catalans que havia acaparat part del mercat de la llana castellana i que combinava la seva iniciativa empresarial amb la de diputat del Partit Conservador per Sabadell, alcalde, fundador de la Caja de Ahorros de Sabadell, etc.
El 1874 al vapor hi treballaven 38 homes i 45 dones. Més endavant, el 1877, es va instal·lar un generador de vapor de 60 cavalls i una altra màquina de vapor de tipus balancí, construïda a l’empresa Nueva Vulcano de Barcelona. Va ser un dels primers vapors a utilitzar l’energia elèctricaAl 5 de febrer de 1911 en plena crisi va ser cremada, alguns veïns sospitaven que darrere l’incendi hi havia Enric Turull i Comadran (fill de Pere Turull i germà de Pau Turull) conegut a partir d’aquell moment com “el Incendiario” que d’aquesta manera hauria aconseguit lliurar-se de diversos deutes.
Amb Enric Turull que apart d’empresari tèxtil, també va ser tresorer de la Caixa d’Estalvis de Sabadell (fundada pel seu pare) i diputat a corts pel Partit Conservador al districte de Sabadell; s’acabava la dinastia dels Turull que des de meitat del segle XIX havia dominat la vida política, econòmica i social de la ciutat.
Incendi Vapor Turull Sabadell 5 febrer 1911
Incendi del 5 d’abril de 1911 al Vapor Turull
11 de++febrer
L’edifici es cremà novament al març del 2009, a la part on encara
queda dempeus situada al carrer creueta


Arxiu Històric de Sabadell

Castells Peig, Andreu. Informe de la oposició. Edicions Riutort. Sabadell, 1975-1989. (VI Volums, VIè volum acabat per l’historiador Jordi Calvet Puig el 1989).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s