Edifici de Correus i Telègrafs

Està situat a la Via Massagué núm. 38, va ser construït en uns terrenys cedits a l’estat l’any 1946 (1) on s’hi trobaven una plaça i uns jardins (2), anomenada Placeta del pintor Francesc Gimeno, on durant la Guerra Civil s’hi volia construir un refugi antiaeri. L’obra va anar a càrrec de l’arquitecte de Correus i Telègrafs Roberto Oms Gracia (3), també arquitecte de la seu principal de Correus a Barcelona (4). Les façanes son d’estil neoclàssic, formada per un cos central i dos cossos laterals disposats simètricament. La façana principal es troba a la Via Massagué, les laterals ocupen els carrers Verge de les Neus i Sant Francesc. A la façana principal, a sobre de la porta d’accés hi ha un ferro amb el rètol de Correus que amaga una àguila franquista en relleu, de grans dimensions (5).

Sot que volia servir de refugi d’atacs aeris durant la guerra civil. Posteriorment s’hi va construir l’edifici de Correus, febrer de 1939. Antoni Martí i Basté
Plaça Francesc Gimeno, 1947. Autor desconegut, AHS

Façana de Correus, entrada principal. A Sobre de l’entrada es troba el ferro amb l’eslògan de Correus que tapa l’àguila imperial franquista
Façana de Correus. Isabel Argany i Comas, 1982 (2)

La Sociedad Estatal de Correos y Telégrafos SA, amb seu a Madrid, va decidir l’any 2009 traslladar el servei (en teoria de manera provisional) a un local del carrer Indústria, mentre rehabilitava i adaptava l’edifici de la Via Massagué. La rehabilitació va quedar suspesa al·legant falta de pressupost i des de l’octubre del 2009 es troba abandonat (1).


(1) ‘Demanen a Correus que rehabiliti o posi a la venda l’edifici de la Via Massague‘. Jordi de Arriba, isabadell.cat. 4 de setembre de 2013.

(2) Cercador d’Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Fitxa: EDIFICI DE CORREUS I TELÈGRAF Generalitat de Catalunya

(3) ‘L’edifici de Correus, en venda a Milanuncios.com‘. Redacció. isabadell.cat, 26 de febrer de 2018

(4) ‘Edifici de Correus i TelègrafsMapa de Barcelona sostenible’. Ajuntament de Barcelona

(5) ‘Edifici de Correus i Telègrafs‘. Fitxa del catàleg patrimonial de l’Ajuntament de Sabadell

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s