Sabadell, 1922- gener de 1981 (1) (2)

Margarida Bedós. Col·lecció particular Francesc Bedós (2)

Assistent Social, pedagoga

Els seus pares eren Francesc Bedós Garcia-Ciaño i Margarida Casals Garcia. Els seus germans, Francesc i Gabriel, van seguir la professió de metge del seu pare, el primer com a cirurgià i el segon com especialista en patologies de l’aparell digestiu (3). En canvi, Margarida, va optar per dedicar-se a l’assistència social, formant part de la primera promoció de l’Escola de Formació Social Sabadell-Terrassa.

Va adonar-se dels dèficits assistencials als barris al arribar com a Assistent Social de l’empresa VISASA als anys seixanta, quan es forma aquest barri i altres amb l’immigració procedent del sud de l’estat. Començà a organitzat activitats lúdiques pels infants a casa seva i a la Plaça de les Termes (2). Participà en l’equip de l’Associació d’Assistents Socials de Sabadell que van començar a organitzar un intent de desenvolupament comunitari als barris, a favor dels interessos dels més necessitats. Apart de l’Associació d’Assistents Socials, també va participar en el Congrés de Cultura Catalana, l’Assemblea de Catalunya, el Pla Comarcal i el Pla d’Urgència (4).

Realizà diversos viatges a França. d’on importa el concepte d’educació a través del joc. El novembre de 1980 va ser una de les cofundadores de la ludoteca del barri de Les Termes de Sabadell. Entre les principals funcions de la ludoteca son les de participar en l’educació del nen i la seva formació a través del joc i el joguet, afavorir les relacions comunitàries entre els nens i oferir-lis elements materials, espais i orientacions i ajudes que puguin precisar en cada moment (5).

Al morir el gener de 1981, la ludoteca passa a anomenar-se a Ludoteca Margarida Bedós, és la primera ludoteca creada a Catalunya i a l’estat espanyol. La ludoteca es finança mitjançant aportacions privades i públiques, de la Fundació Probitas, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Sabadell; així com de col·laboradors (6).

Ludoteca Margarida Bedós: http://www.ludomb2.org/quisom.html


(1) R.I.P Diari de Sabadell, 9 de gener de 1981

(2) Musset i Pons, Assumpta. Sabadell Sud: la Creu de Barberà, Campoamor, Espronceda i les Termes. 45 Pàg. ‘Margarida Bedós 1922-1981’ (Pàg. 32). Museu d’Història de Sabadell, 2007

(3) Arxiu Històric de Sabadell. Fons Ricard Simó i Bach (Francesc Bedós i Casals i Gabriel Bedós i Casals)

(4) (5) ‘Recordant Margarida’, Diari de Sabadell, 4 de febrer de 1981 (Pàg. 9)

(6) ‘La ludoteca más antigua se rejuvenece’. Diari de Sabadell, 5 d’octubre de 2019 (Pàg. 18)

2 thoughts on “Margarida Bedós i Casals”

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: