Joaquima Júdez i Fageda

 Sant Quirze de Besora, 1934 (1)

 Psiquiatra i pediatra

Joaquima Júdez, ha destacat per la seves investigacions, tasques i mètodes per la detecció, el tractament i el suport a les persones amb disminucions psíquiques. I com a capdavantera en la integració dels infants amb deficiència mental a les escoles.

El 1964 es va llicenciar com a mestra però va agafar l’excedència. El 1966 obtingué el títol de Medicina i Cirurgia a la Universidad Complutense de Madrid i un any més tard, es graduà en l’especialitat de pediatria. L’any 1967 aconseguí una beca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell en règim intern a la Clínica Infantil del Nen Jesús i fundà el Centre de Medicina Preventiva Escolar de Sabadell (2), que va dirigir fins al 1977. El 1969 es titulà en l’especialitat en psiquiatria i el 1970 en psiquiatria infanto-juvenil. El 1978 va obrir un Centre de Detecció Precoç amb el suport de l’obra social de Caixa Sabadell i que actualment forma part del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Taulí, atenen nens de fins a sis anys amb problemes de retard mental, sent un dels centre pioners a Catalunya (1).

A més de la seva tasca professional com a psiquiatra i pediatra, també ha exercit com a Professora Associada a la Universitat Autònoma de Barcelona en Ciències de la Salut. Facultat de Psicologia (1990-1991) i a la Facultat de Psicologia i Ciències de la Educació Blanquerna de Universitat Ramon Llull (1992-1999) (3)

El 2001 creà l’Associació Pro-Disminuïts Psíquics de Sabadell i Comarca i va rebre la medalla d’honor de la ciutat de Sabadell El 2008 es creà Atendis, l’associació hereva de l’Associació Pro-Disminuïts, i ella en va ser presidenta. També fou membre de la Fundació Catalana Tutelar de Discapacitats Mentals a Barcelona, assessora del Consell Professional de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i catedràtica de Psicopatologia Infantil i Juvenil de la Universitat Ramon Llull. El 28 de març del 2001 va rebre la medalla d’honor de la ciutat de Sabadell, la Creu de Sant Jordi el 21 d’abril del 2008 (4) i el 2017 la ciutat de Sabadell li va retre homenatge (5)

(1) ‘Atendis i l’Ajuntament reconeixeran la trajectòria de Joaquima Judez‘ Karen Madrid. Radio Sabadell, 4 d’abril del 2017

(2) ‘Testimonios para la historia‘. Àngel Font. 2004

(3) Membres Atendis: Joaquima Júdez Fageda, vocal

(4) ‘Les osonenques Joaquima Júdez i Rosa Serra reben la Creu de Sant JordielTer.net, 22 del abril de 2008 

(5) ‘Sabadell homenatja la figura de la doctora Judez‘ David B. isabadell.cat, 17 de maig del 2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s