Joaquima Júdez i Fageda

  Sant Quirze de Besora, 19341

 Psiquiatra i pediatra

Joaquima Júdez, ha destacat per la seves investigacions, tasques i mètodes per la detecció, el tractament i el suport a les persones amb disminucions psíquiques. I com a capdavantera en la integració dels infants amb deficiència mental a les escoles.

El 1964 es va llicenciar com a mestra però va agafar l’excedència. El 1966 obtingué el títol de Medicina i Cirurgia a la Universidad Complutense de Madrid i un any més tard,es graduà en l’especialitat de pediatria. L’any 1967 aconseguí una beca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell en règim intern a la Clínica Infantil del Nen Jesús i fundà el Centre de Medicina Preventiva Escolar de Sabadell2, que va dirigir fins al 1977. El 1969 es titulà en l’especialitat en psiquiatria i el 1970 en psiquiatria infanto-juvenil. El 1978 va obrir un Centre de Detecció Precoç amb el suport de l’obra social de Caixa Sabadell i que actualment forma part del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Taulí, atenen nens de fins a sis anys amb problemes de retard mental, sent un dels centre pioners a Catalunya3.

A més de la seva tasca professional com a psiquiatra i pediatra, també ha exercit com a Professora Associada a la Universitat Autònoma de Barcelona en Ciències de la Salut. Facultat de Psicologia (1990-1991) i a la Facultat de Psicologia i Ciències de la Educació Blanquerna de Universitat Ramon Llull (1992-1999)4

El 2001 creà l’Associació Pro-Disminuïts Psíquics de Sabadell i Comarca i va rebre la medalla d’honor de la ciutat de Sabadell El 2008 es creà Atendis, l’associació hereva de l’Associació Pro-Disminuïts, i ella en va ser presidenta. També fou membre de la Fundació Catalana Tutelar de Discapacitats Mentals a Barcelona, assessora del Consell Professional de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i catedràtica de Psicopatologia Infantil i Juvenil de la Universitat Ramon Llull. El 28 de març del 2001 va rebre la medalla d’honor de la ciutat de Sabadell, la Creu de Sant Jordi el 21 d’abril del 20085 i el 2017 la ciutat de Sabadell li va retre homenatge6


1Atendis i l’Ajuntament reconeixeran la trajectòria de Joaquima Judez‘ Karen Madrid. Radio Sabadell, 4 d’abril del 2017

2Testimonios para la historia‘. Àngel Font. 2004

3Atendis i l’Ajuntament reconeixeran la trajectòria de Joaquima Judez‘ Karen Madrid. Radio Sabadell, 4 d’abril del 2017

4 Membres Atendis: Joaquima Júdez Fageda, vocal

5Les osonenques Joaquima Júdez i Rosa Serra reben la Creu de Sant Jordi‘ elTer.net, 22 del abril de 2008 

6Sabadell homenatja la figura de la doctora Judez‘ David B. isabadell.cat, 17 de maig del 2017

Autor: Arnau Berenguer

Llicenciat en Història per la UAB, 2014. Interessat en historia contemporània, història social i local, història del pensament, cultura i ideologies. Moviment obrer, socialisme, marxisme, anarquisme, liberalisme, conservadorisme, feixisme, comunisme, societats de postguerra i temes d'actualitat.

Deixa un comentariCancel·la les respostes

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Història de Sabadell S.XIX-XX

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint

Exit mobile version
%%footer%%