Sabadell, 10 d’agost de 1919 1 – 19 d’octubre de 20122

Escriptora, professora i correctora de català. Poetessa de caire catòlic

Filla de Josep Barceló i Guilleumes i Jacinta Fau i Manau. Casada amb Jaume Busqué i Marcet amb qui tingué cinc fills Montserrat. Cursà els seus primers estudis al col·legi de la Sagrada Família. De ben jove s’interessà per les lletres i la poesia. Utilitzava i difonia la llengua catalana que era la seva llengua materna3.

Va recuperar una poesia en lloança a Sant Jordi, d’autoria anònima i que havia sortir en el Bloc Manelic-Bonavia, el 23 d’abril del 1925, requisat per la policia de la dictadura de Primo de Rivera4.

És l’autora de diversos goigs a la Mare de Deú, alguns dels quals, estan musicats pel compositor i eclesiàstic mossèn Camil Geis, entre els quals destaca el dedicat a la lloança de la Mare de Déu de les Neus, venerada al carrer on hi ha la seva petita capella (carrer que dur el seu nom), el 5 d’agost de 19545.

El carrer de la Mare de Déu de les Neus ha tingut diversos noms al llarg de la seva història, de 1903 a 1942 (30 d’abril de 1942) s’anomenava carrer Viladot6, en record de Tomàs Viladot, republicà federal, progressista, francmaçó i lliurepensador. El 30 de novembre de 1985 es posà el nom de carrer Advocat Viladot a un altre carrer de Sabadell7.


1 Fons Ricard Simó i Bach (AHS)

2 Esquelas Barcelona 12845 | Fallecidos defunciones y muertes de hoy online, ordenados por , de forma ascendente (rememori.com)

3 Fons Ricard Simó i Bach (AHS)

4 https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/7657493.pdf

5 Fons Ricard Simó i Bach (AHS)

6 Mare de Déu de les Neus, carrer de la (sabadell.cat)

7 Advocat Viladot, carrer de l’ (sabadell.cat)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: