Josep Nicolau d’Olzina i Ferret de Riusech

descarga
Nicolau d’Olzina. Foto cedida
5 de març de 1841 – 4 de gener de 1924
 
Noble, propietari de la Torre d’en Feu i de la Masia de Sant Oleguer amb el molí i el pou de glaç. El 1909 va ser anomenat fill adoptiu de Sabadell per obrir al públic el seu bosc privat de Can Feu. Últim descendent de la nissaga Olzina de Riusech, que segons la llegenda catalana van ser els que van descobrir la imatge de la Mare de Déu de Montserrat a la cova al segle IX.
 
Després d’una juguesca entre ell i els seus cosins, va reformar l’antiga Torre d’en Feu donant-li un aire romàntic, però no va tenir temps d’acabar la construcció i va perdre l’aposta, així que va decidir reorientar els seus recursos en un nou castell a Alp, el Castell de Can Feu va quedar inacabat per sempre. Després de la seva mort al 1924, el bosc i el castell van passar a mans del seu nebot, Guillem de Pallejà, marqués de Monsolís. Aquest va permetre la tala d’arbres del bosc de Can Feu durant l’alcaldia de Marcet. Actualment el castell és de propietat municipal, ja que l’Ajuntament de Sabadell el va expropiar el 2018 per 24.798,07 euros. Olzina, està enterrat a Santa Maria Reina de Barcelona, a Pedralbes. Actualment l’Associació Cultural Can Feu defensa que el passeig que anirà del Castell fins a l’estació de Can Feu de FGC porti el nom de Josep Nicolau d’Olzina.
 
 

‘Passeig Alcalde Antoni Farrés o Passeig d’Olzina?’ de Arriba, Jordi. Isabadell.cat, 9 de maig del 2018 <https://www.isabadell.cat/barris/sector-canrull/can-feu/passeig-de-lalcalde-antoni-farres-o-passeig-dolzina/>
 
‘El castell de Can Feu (1881-1892)’ Santamaria Antonio. Isabadell.cat, 18 de març del 2018 <https://www.isabadell.cat/sabadell/historia/el-castell-de-can-feu-1882/>
 
‘El futuro incierto de un castillo que quedó a medias tras una apuesta’ Blanch, Josep. Lavanguardia.com, 28 de desembre del 2017
 
 
 
 
 
 

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s