Monòlit a Mossèn Gaietà i Clausellas

Monòlit en record del mossèn Gaietà Clausellas, assassinat al començament de la Guerra Civil, el 14 d’agost de 1936.

monolit2
Imatge: Museu de Sabadell

Gaietà Clausellas i Ballvé (Sabadell, 29 d’agost de 1863 – 14 d’agost de 1936) va ser un eclesiàstic català. Va fer el primer ensenyament als Escolapis de Sabadell i als 14 anys ingressà al Seminari Conciliar de Barcelona. Va ser ordenat sacerdot el 1886, i destinat primer a Olesa i després a Vilanova, abans de ser nomenat vicari de Sant Feliu, càrrec que ocupà del 1898 fins a la mort de Fèlix Sardà i Salvany, el 1916, fidel seguidor dels postulats catòlics intransigents d’aquest. Substituí a Fèlix Sardà i Salvany com a capellà de l’Asil de les Germanetes dels Avis Desemparats. Mossèn Gaietà, que era conegut com el “pare dels pobres”, fou assassinat d’un tret al cap, un vespre del 14 d’agost de 1936, pels volts de Sant Julià d’Altura.

mossèn gaietà
Mossèn Gaietà Clausellas

El monòlit es troba a la carretera de Matadepera (Sant Julià), al km. 3, el seu autor és Camil Fàbregas i Dalmau. Va ser inaugurat el 4 de desembre de 1941 i substituït per un de nou l’any 1956. Monòlit amb creu incisa a la cara frontal i un medalló de bronze amb el retrat del mossèn al mig afegit al 1974 i també obra de Camil Fàbregas, amb la inscripció:


AQUÍ ABRAZÓ LA PALMA / DEL MARTIRIO EL PADRE / DE LOS POBRES / MOSÉN CAYETANO / CLAUSELLAS BALLVÉ / XVI-VIII- MCMXXXVI”

Durant 40 anys el franquisme va retre homenatge als assassinats dels revolucionaris, anomenats “incontrolats”, al principi de la Guerra Civil. Els assassinats pel bàndol franquista durant la Guerra Civil i durant la dictadura, varen ser silenciats.

monolit1

També disposa d’un carrer al centre de Sabadell: <http://coneix.sabadell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=17548&Itemid=122>


MONUMENTS COMMEMORATIUS DE CATALUNYA. A GAIETÀ CLAUSELLAS <https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=384>

‘Camil Fàbregas a Mossèn Gaietà’Museus Municipals. Museu d’art de Sabadell, Ajuntament de Sabadell<http://museus.sabadell.cat/mas/exposicio-permanent-museu-art/escultures-mas/384-camil-fabregas-a-mossen-gaieta>

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s