Josep Cinca i Vilagener

(Manresa, ? – Salindres, França  11 d’agost de 1963)

Tipògraf i actiu militant anarcosindicalista des de jove, s’hagué de refugiar a Barcelona i durant un temps exercí de conserge del Centre Obrer del carrer Serrallonga, és perseguit per la Guàrdia Civil en nombroses ocasions. Després s’establí un temps a Tarragona on formà el el Centre d’Estudis Socials amb Plaja i Alaiz, ajudà a aquest últim en la publicació del portaveu confederal El Trabajo, i es guanyà la vida com a maquinista en una impremta. Col·laborà amb Joan García Oliver en la organització de la CNT reusenca. Perseguit el 1921, s’assentà a l’Arboç i durant la Dictadura de Primo de Rivera s’estableix a Sabadell, ciutat en que exceptuant algunes curtes estades a Manresa i Barcelona i restarà fins al final de la guerra. El 1923 quan exercí de secretari de la CNT, realitzà diverses intervencions públiques a Manresa i fou empresonat a finals d’octubre. Fou delegat pel ram de gràfiques de Sabadell al Congrés de 1931.

Després de l’escissió trentista, creà el Sindicat d’Oficis Varis de Sabadell de la CNT-FAI juntament amb Bru Lladó i Edgardo Ricetti, i fou un actiu opositor a la línia de Josep Moix i els trentistes de Sabadell que van passar-se a la UGT i al PSUC. El juliol un cop iniciada la guerra, va ser membre del Comitè de Propaganda del Sindicat Oficis Varis de la CNT-FAI de Sabadell, representà a la CNT a la Comissió d’Indústries de Guerra i a la Comissió Permanent de la Conselleria d’Obres Públiques, exercí de conseller d’Indústries de Guerra a partir de l’octubre del 1936.

Fou expulsat del consistori juntament amb la resta de cenetistes pel PSUC i Moix, després del fets de maig de 1937, acusats d’instigar i donar suport als milicians de la CNT, FAI i POUM que controlaven l’edifici de Telefònica de Barcelona (edifici clau perquè hi passaven les converses entre els membres de la Generalitat i el govern republicà). El 1939 s’exilià, patí els camps nazis dels quals en va sortit molt debilitat i treballà en una fàbrica de Salindres (lloc de residència desde 1945). Col·laborà a l’editorial Crisol i escrigué a Los Galeotes (1921) i  Superación (órgano de la CNT-FAI de Sabadell y su comarca).

cincajosep
Necrològica a Josep Cinca apareguda al diari anarquista de Tolouse “Espoir” al 15 de setembre de 1963


Enciclopedia histórica del anarquismo español. Tomo I. Pàg.399. Miguel Íñiguez. Asociación Isaac Puente

Diccionari Biogràfic del Moviment Obrer als Països Catalans, pàg 384. María Teresa Martínez de Sas. Edicions UB i Abadía de Montserrat

Hi ha 3 comentaris

  1. Bonjour, je suis Jocelyne cinca llaurado ,la petite fille de Joseph Cinca Vilagener ,j;aimerais beaucoup avoir d;autres informations sur mon grand pere et en particulier sur ses actions politiques et durant la guerre d,Espagne si vous en possedez merci salutations Jocelyne

    • Salut, je ne parle pas français (traducteur google hehe). Je dispose d’aucune information. L’historien Eduard Masjuan peut-être qu’il a quelque chose: masjuan@ub.edu

      un câlin

      Arnau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s