Anna Figueras i Crehueras

Sabadell, 29 de juny de 1903 – 26 de gener de 1985.

Dinamitzadora de la Fundació de la Clínica del Nen Jesús

Filla dels sabadellencs Joan Figueras i Soler, industrial i pintor, fundador de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, juntament amb Joan Vila i Cinca i Ramon Quer l’any 1880, i d’Engràcia Crehueras. Aquest matrimoni donaria quatre fruit a quatre fills, entre ells el pintor Joan Figueras Crehueras. Anna Figueras Crehueras va ser coneguda popularment com “Anita”. Es va casar amb Josep Maria Marcet i Coll, alcalde franquista de Sabadell (13 desembre 1940 – 29 abril 1960), d’aquest matrimoni sorgiren sis fills: Plàcid, casat amb Josepa Mota; Maria Antònia, casada amb l’empresari tèxtil Josep Maria Garcia Planas: Anna Maria, casada amb Joaquim Garriga, Engràcia, casada amb Frederic Romero; Joan i Josep Maria.

Va estudiar en el col·legi de les Monges Franceses de Sant Josep.

De profundes arrels cristianes i caritatives, durant la postguerra no va negar el suport als represaliats polítics ni a les seves famílies. Ricard Simó i Bach, recorda que quan “Anita” ja era l’esposa de Marcet, un nadal els va venir a veure a la presó de Sabadell, obsequian-los amb un present nadalenc i un llibre “Fuente de Energia”.

“Anita” va ser la principal dinamitzadora de la creació de l’alberg per a infants del Nen Jesús, en la que va buscar la participació i finançament popular per la seva fundació. El Nen Jesús es va convertir en la primera institució espanyola dedicada exclusivament a l’assistència sanitària d’infants.


Simó i Bach, Ricard. 63 dones sabadellenques dignes de recordar ‘Anna Figueras i Crehueras (pàg. 79-82), 1988

‘EVOCACIÓ’, Ricard Simó i Bach. Diari de Sabadell, 2 de febrer de 1985

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s